Pilotları uyuyakalan uçak inemedi

Ticari havacılık haber sitesi Aviation Herald'ın haberine göre, Pazartesi günü Sudan'dan Etiyopya'ya giden bir uçağın iki pilotunun uyuyakaldığı ve inişi kaçırdığına inanılıyor.

Pilotları uyuyakalan uçak inemedi

CNN'nin aktardığı iddiaya göre olay, "uyuya kala pilotlar" skandalı Hartum'dan Addis Ababa'ya giden Etiyopya Havayolları Boeing 737-800'de meydana geldi ve soruşturma başlatıldı.

Ticari havacılık haber sitesi Aviation Herald'ın tarafından elde edilen veriler, uçağın 15 Ağustos'ta planlanan varış noktası olan Etiyopya'nın Bole  bölgesindeki başkenti Addis Ababa'daki Uluslararası Havalimanı'na inemediğinde otopilotta 37.000 fitte seyir halinde olduğunu belirtiyor.

Hava trafik kontrolü, birkaç temas girişiminde bulunmasına rağmen, mürettebata ulaşamadı. Uçağın pisti aşıp rota boyunca devam edince alarm verildi. Yaklaşık 25 dakika sonra alçalmaya başlayan uçak güvenli bir şekilde indi.

Veriler uçağın inişe başlamadan ve başka bir yaklaşma için manevra yapmadan önce pistin üzerinden geçtiğini gösteriyor.

Pilotları uyuyakalan uçak inemedi - Resim : 1Rapor'daki detay "Güvenlik hep önceliğimiz"

Etiyopya Havayolları tarafından Cuma günü yapılan bir açıklamada 15 Ağustos 2022'de uçakla geçici olarak iletişimin kaybedildiğine dair bir rapor alındığı belirtilerek "Uçak daha sonra iletişim sağlandıktan sonra güvenli bir şekilde indi. Soruşturmanın sonucuna göre gerekli düzeltici önlem alınacaktır. Güvenlik her zaman birinci önceliğimiz olmuştur ve olmaya devam edecektir" denildi.

Havacılık analisti Alex Macheras "Pilot yorgunluğu yeni bir şey değil ve uluslararası hava güvenliğine yönelik en önemli tehditlerden birini oluşturmaya devam ediyor" diyor.

Pilotları uyuyakalan uçak inemedi - Resim : 2Pilot yorgunlu konusunda uyarı verilmişti

CNN'e göre bu olay Southwest Airlines ve Delta Air Lines'daki pilotların havayolu yöneticilerini pilot yorgunluğunun artmakta olduğu konusunda uyarmasından sadece aylar sonra geldi. Southwest Airlines Pilotlar Derneği, havayolu yöneticilerine yönelik Nisan tarihli bir mektupta "Hem akut hem de kümülatif yorgunluk, Southwest Airlines'ın bir numaralı güvenlik tehdidi haline geldi" demiş.

Uyarı mektubuna göre, sektörün Covid-19 pandemisinden toparlanmaya başlamasıyla birlikte artan hava yolculuğu talebi ve sert hava koşullarının getirdiği iptal kaosu, pilot yorgunluğundaki artışın nedenleri arasında yer aldı.