İngilizler Avrupa'da 2 kupayı da kazanırsa ne olacak?

İngiltere'de Avrupa kupalarına önümüzdeki yıl hangi takımların katılacağı konusunda karmaşa yaşanıyor.

İngilizler Avrupa'da 2 kupayı da kazanırsa ne olacak?

Normal şartlarda Premier Lig'i ilk 4'te bitiren takımlar Şampiyonlar Ligi'ne giderken FA Cup şampiyonu doğrudan Avrupa Ligi gruplarına, Carabao Cup şampiyonu Avrupa Ligi ön elemesine, lig beşincisi de Avrupa Ligi gruplarına gidiyor.

Ancak her iki kupada da yarı finalde 2'şer takımı olan İngiltere'de iki kupanın da kazanılması durumunda işler karışıyor.

Öncelikle Carabao Cup'ı Manchester City kazandı. UEFA'nın yeni kurallarına göre bu durumda kupa finalisti olan takım Avrupa kupalarına katılım hakkı elde edemiyor. Hal böyle olunca Premier Lig altıncısının Avrupa Ligi'ne katılım hakkı doğdu.

FA Cup'ta ise Watford, Manchester City'yi yenerse Avrupa Ligi vizesini alacak ve doğrudan gruplara katılacak. Bu durumda Premier Lig altıncısı Avrupa liginde eleme oynayacak. Ancak Watford kazanamazsa buradaki Avrupa kupalarına katılım kontenjanı da Premier Lig'e geçecek ve lig yedincisi de Avrupa vizesi alacak.

İki kupayı da kazanırlarsa

Şampiyonlar Ligi'nde Liverpool ve Tottenham, Avrupa Ligi'nde ise Chelsea ve Arsenal takımlarından birinin şampiyon olması, yani iki kupayı da İngilizlerin kazanması durumunda ise farklı bir formül devreye giriyor.

Liverpool, Şampiyonlar Ligi'ni kazanırsa Premier Lig'de ilk 4'te yer aldığından İngiltere ekstra bir Şampiyonlar Ligi kontenjanı kazanamayacak.

Ancak Tottenham Şampiyonlar Ligi'ni kazanırsa ve ligde ilk 4'ün dışında kalırsa İngiltere bu kupa için 5. kontenjana hak kazanacak.

Asıl sorun ise Avrupa Ligi'nde bir İngiliz takımının şampiyon olması durumunda başlıyor.

Arsenal veya Chelsea'den birinin Avrupa liginin finalinin oynanacağı Bakü'de şampiyonluğa ulaşması durumunda otomatik olarak Şampiyonlar Ligi'ne katılım hakkı doğacak.

Bu iki takımdan biri kupayı kazanır ligde de ilk dört dışında kalırsa, Tottenham da Şampiyonlar Ligi'nin kazanıp ilk 4 dışında kalmışsa bu durumda İngiltere'nin kontenjanı 6'ya yükseliyor. Ancak UEFA, Şampiyonlar Ligi'nin kurallarını belirlerken bir ülkeden 5'ten fazla takımın bu kupada yer alamayacağı maddesini eklemişti.

Bu durumda Premier Lig dördüncüsü Şampiyonlar Ligi hakkını kaybederek Avrupa Ligi gruplarına geçecek. Eğer Arsenal ve Chelsea'den biri Avrupa Ligi kupasını kazanır ve Premier Lig'de ilk 4'te yer alırsa İngiltere ekstra Şampiyonlar Ligi kontenjanı kazanamayacak. Bu durumda Premier Lig 4.'sünün gruplara doğrudan katılım hakkı ise, şu anda ülke sıralamasında 5. olan Fransa'nın lig üçüncüsüne verilecek.