İngiltere Başbakanı'ndan mutasyon açıklaması

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, ülkede tespit edilen virüs mutasyonunun daha ölümcül olabileceğine dair ileri araştırma gerektiren bulgular olduğunu söyledi.

İngiltere Başbakanı'ndan mutasyon açıklaması

Yeni virüs tehditlerine karşı hükümete danışmanlık yapan bir kurum tarafından yapılan sunumda ortaya konulan verilerin farklı bilim insanları tarafından değerlendirmeye alındığı da kaydedildi. Elde edilen verilerin henüz ön değerlendirme aşamasında olduğu belirtiliyor.

Mutasyonla ilgili yapılan çalışmalar, bu türün daha hızlı bulaş özelliği olduğunu ortaya koymuştu. Virüs mutasyonu ilk olarak Eylül ayında İngiltere'nin güneydoğusunda Kent şehrinde tespit edilmişti. O tarihten sonra Ada genelinde dominant tür haline gelmiş, 50'den fazla ülkeye yayıldığı tespit edilmişti.

Koronavirüs basın toplantısında konu ile ilgili açıklama yapan Başbakan Johnson, "Daha hızlı yayılmanın yanında, bazı kanıtlar virüs mutasyonunun daha ölümcül olabileceğine işaret ediyor" dedi.

Johnson ülkenin sağlık sisteminin yaşadığı büyük baskının nedeninin "ağırlıkla" yeni mutasyon yüzünden olduğunu da söyledi. Yeni mutasyon ile öncesindeki verilerin matematiksel olarak karşılaştırılması ile elde edilen verilere göre, yeni mutasyonun yüzde 30 daha ölümcül olduğu değerlendirildi.

Hükümetin bilim konusunda başdanışmanı olan Sir Patrick Vallance, daha ölümcül olma ile ilgili elde edilen verilerin "henüz yeterince güçlü olmadığını" kaydetti.

Salgın trendinde elde edilen verilere göre, 60 yaşındaki 1000 hastada 10 ölüm yaşanması tahmini ortaya konuluyordu. Ancak yeni mutasyonla bu sayının 13'e çıkabileceği değerlendiriliyor. Hükümet yetkilileri, yeni mutasyona ilişkin veriler üzerinde, farklı değerlendirmeler yapılması gerektiğinin de altını çiziyor.

'Yüzde 50'ye kadar çıkabilir'

Araştırması hükümetin bugünkü açıklamayı yapmasını sağlayan bilim insanı Nick Davies ise yeni mutasyonun yüzde 10-50 arasında bir oranda daha ölümcül olabileceğini açıkladı.

Londra'da bir Hijyen ve Tropik Tıp okulunda matematik modelleme alanında çalışan Davies, BBC 4 radyo kanalına yeni mutasyonun ölümcüllük oranının yüzde 50'ye kadar çıkabileceğini belirtti.