NATO ve İngiliz güçleri Afganistan'a geri dönmeyecek

İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, Taliban'ın Afganistan'ı kontrol altında tuttuğunu, NATO ve İngiliz güçlerinin ise bu ülkeye geri dönmeyeceğini açıkladı.

NATO ve İngiliz güçleri Afganistan'a geri dönmeyecek

Bakan Wallace, Afganistan'da devam eden durum ve İngiltere vatandaşları ile İngilizler için çalışan Afganları başkent Kabil'den tahliye süreci ile ilgili ülke basınında farklı medya kuruluşlarına bazı açıklamalarda bulundu.

Taliban'ın savaşı kazandığını kabul edip etmediği şeklinde soru gelmesi üzerine Wallace, "Bir galibiyet bilmiyorum, sanırım, ülkenin Taliban'ın kontrolünde olduğunu kabul ediyorum. Nerede olduğumuzu anlamak için siyaset bilimci olmanıza gerek yok." sözlerini kullandı.

Wallace, NATO ve İngiliz güçlerinin Kabil'in kontrolünü ele almak için tekrar bir araya gelip gelmeyeceği şeklinde sorulan bir soruya ise "Hayır, geri döneceğimiz hesapta yok. ABD kalmaya niyetli olmadığını açıkça ortaya koydu ve bu bizi zor seçimlerle baş başa bırakıyor. Bu süreç boyunca bu konuda oldukça dürüst oldum." şeklinde yanıtladı.

Taliban'ı, Afgan hükümeti olarak tanıyıp tanımama konusunda karar vermek için henüz doğru zaman olmadığına dikkat çeken Wallace, "Bu kararların alınmasından önce daha yapılacak çok şey olduğunu düşünüyorum." dedi.

Wallace, Taliban'ın değişip değişmediği sorulduğunda ise "Bir değişiklik görünmüyor." dedi.

İngiliz pasaportuna sahip 300 kişinin dün Afganistan'dan ayrıldığına dikkat çeken Wallace, hükümetin 24 ila 36 saat veya biraz daha uzun bir süre içinde 1500 kişiyi daha ülkeden çıkarmayı amaçladıklarını belirtti.