İnsanlığın en eski ayak izi Almanya'da bulundu: 300 bin yıllık

Bilim insanları yaptıkları yeni bir çalışmada insanlık tarihinin en eski ayak izlerini keşif etti. 300 bin yıllık olan insan ayakları izlerinin yanında antik hayvan ayak izleri de bulundu. Keşfin insanlık tarihine ilişkin yeni bilgiler sunması bekleniyor.

İnsanlığın en eski ayak izi Almanya'da bulundu: 300 bin yıllık

Uzun zaman önce soyu tükenmiş bir insan türü olan küçük bir "Heidelberg insanı" ailesine ait mükemmel korunmuş ayak izleri Almanya'da ortaya çıkarıldı.

Resmi olarak "Homo heidelbergensis" olarak bilinen bu antik insan alt türü, ev inşa eden ve büyük hayvanları avlayan ilk insanlardı, ancak yaklaşık 300 bin yıl önce iklim değişikliği nedeniyle soyları tükendi. 

İnsanlığın en eski ayak izi Almanya'da bulundu: 300 bin yıllık - Resim : 1

Buz Devri olarak adlandırılan, yaklaşık 2 milyon 580 bin ile 11 bin 700 yıl öncesini kapsayan jeolojik çağ olan Pleyistosen'de yaşayan Heidelberg insanlarının kalıntıları ilk kez 1907 yılında Heidelberg yakınlarında bir taş ocağındaki çene kemikleri ile keşfedildi. Bulunan çene, modern insanlar gibi küçük dişli olsa da modern insanın aksine çene kemikleri fazlasıysa geniş ve ağırdı.

NTV'nin haberine göre, bilim insanları Homo heidelbergensis türünün 600 bin ile 300 bin yıl önce yaşadığına inanıyor ancak  İspanya'da bulunan 800 bin  yıl öncesine ait fosillerin de  Homo heidelbergensis'e ya da farklı bir tür olan Homo antecessor'e ait olabileceği düşünülüyor.

İnsanlığın en eski ayak izi Almanya'da bulundu: 300 bin yıllık - Resim : 2

İzler, Aşağı Saksonya'daki Schöningen Paleolitik site kompleksinde, bölgedeki fillerin ilk kanıtları da dahil olmak üzere antik hayvan ayak izleriyle birlikte keşfedildi.

Keşif, bölgede bulunan antik izleri bir araya getiren Tübingen Üniversitesi'nden (SHEP) bilim insanları tarafından yapıldı.

İnsanlığın en eski ayak izi Almanya'da bulundu: 300 bin yıllık - Resim : 3

"BİR AİLE GEZİNTİSİ GİBİ GÖRÜNÜYOR"

Çalışmanın yazarları konuya ilişkin şu ifadeleri kullandı:

"Otlarla kaplı açık bir huş ağacı ve çam ormanında, birkaç kilometre uzunluğunda ve birkaç yüz metre genişliğinde bir göl var. Fil, gergedan ve çift toynaklı hayvan sürüleri su içmek ve yıkanmak için bu kıyıların çamurlu kıyılarına geliyordu. Bu manzaranın ortasında 'Heidelberg halkı'ndan oluşan çekirdek bir aile duruyor.”

Bilim insanları Schöningen'deki üç insan izinden ikisinin çocuk ya da genç bireylere ait olduğunu belirledi.  

Bununla birlikte araştırmacılar, çocuk ve gençlerin ayak izleri nedeniyle, bunun  bir grup yetişkin avcıdan ziyade bir aile gezintisi gibi göründüğünü aktardı.

İnsanlığın en eski ayak izi Almanya'da bulundu: 300 bin yıllık - Resim : 4

"İNSAN YAŞAMINA DAİR YENİ UFUKLAR AÇACAĞINA İNANIYORUZ"

Bilim insanları, insan izlerine ek olarak, soyu tükenmiş Palaeoloxodon antiquus türüne ait onlarca fil ayak izini de analiz etti.

Schöningen'deki kazının başkanı Dr. Jordi Serangeli, ”Schöningen'de keşfettiğimiz fil ayak izleri 55 santimetre gibi dikkate değer bir uzunluğa ulaşıyor. Bazı durumlarda, hayvanların o zamanlar yumuşak olan zemine bastıkları çukurlarda tahta parçaları da bulduk. Bu keşiflerin o dönemdeki insan yaşamını dair yeni ufuklar açacağına inanıyoruz” dedi.