Irak karıştı! Çok sayıda ölü ve yaralı var: Sokağa çıkma yasağı ilan edildi

Irak'ta Sadr Grubu lideri Mukteda Sadr'ın siyaseti bırakma kararının ardından patlak veren şiddet olaylarında can kaybı 10’a yükselirken, Sadr Grubu lideri Mukteda Sadr, bugün Yeşil Bölge’de güvenlik güçleriyle destekçileri arasında meydana gelen şiddet olaylarını protesto için açlık grevine başladı. Bağdat'ta Sadr destekçilerinin eylemi nedeniyle sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Irak karıştı! Çok sayıda ölü ve yaralı var: Sokağa çıkma yasağı ilan edildi

Irak’ta Sadr Grubu lideri Mukteda Sadr’ın siyaseti bırakma kararının patlak veren protestolarda şiddet olayları yaşandı. Başkent Bağdat’taki Yeşil Bölge’de bulunan Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nı basan Sadr destekçileri, güvenlik güçlerinin göz yaşartıcı gaz ve havaya ateş ederek müdahale etmesinin ardından saraydan çıkarılırken, çıkan olaylarda 10 kişinin hayatını kaybederken çok sayıda kişi yaralandı.

Irak karıştı! Çok sayıda ölü ve yaralı var: Sokağa çıkma yasağı ilan edildi - Resim : 1

Sadr Grubu’nun askeri kanadı sokağa indi
Sadr destekçileri ile İran destekli grupların destekçileri ise Yeşil Bölge’nin dışında karşı karşıya gelerek birbirlerine taşla saldırdılar. Sadr Grubu’nun askeri kanadı Seraya es-Selam’ın silahlı üyeleri de sokağa indi. Silahlı grubun Yeşil Bölge’deki Sadr destekçilerini korumak için bölge yakınlarına konuşlanmayı planladığı öne sürüldü.

Irak karıştı! Çok sayıda ölü ve yaralı var: Sokağa çıkma yasağı ilan edildi - Resim : 2

Cumhurbaşkanı Salih’ten itidal çağrısı
Yaptığı yazılı açıklama ile tüm tarafları itidale çağıran Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, barışçıl protestonun meşru bir hak olduğunu ancak devlet kurumlarını sekteye uğratmanın tehlikeli bir gelişme olduğunu dile getirerek, Sadr Grubu destekçilerinin devlet kurumlarından çekilmesini istedi.

Irak karıştı! Çok sayıda ölü ve yaralı var: Sokağa çıkma yasağı ilan edildi - Resim : 3

BM’den sükunet çağrısı
Irak'taki Birleşmiş Milletler Misyonu UNAMI tarafından yapılan açıklamada, Sadr destekçilerine Yeşil Bölge’yi terk etmeleri ve hükümet binalarını boşaltmaları çağrısında bulunuldu. Açıklamada, “Bütün protestocuları Yeşil Bölge’yi terk etmeye ve hükümetin Irak’a hizmet etmek için sorumluluklarını yerine getirebilmesi için hükümet kurumlarının boşaltılması çağrısında bulunuyoruz” ifadeleri kullanıldı. UNAMI ayrıca, siyasi tarafları gerilimi düşürmeye ve diyaloğa çağırdı.

Irak karıştı! Çok sayıda ölü ve yaralı var: Sokağa çıkma yasağı ilan edildi - Resim : 4

Irak’ta sokağa çıkma yasağı ilan edildi
Sadr destekçilerinin Yeşil Bölge’yi basmasının ardından başkent Bağdat’tın ardından ülke genelinde sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı tarafından yapılan açıklamada, yerel saatle 19.00’dan itibaren bir sonraki duyuruya kadar ülke genelinde sokağa çıkma yasağının uygulanacağı duyuruldu.

Irak karıştı! Çok sayıda ölü ve yaralı var: Sokağa çıkma yasağı ilan edildi - Resim : 5

Sadr Grubu lideri Mukteda Sadr açlık grevine başladı
Sadr Grubu yöneticilerinden Hassan el-Adari sosyal medya hesabında yaptığı açıklamada, Sadr Grubu lideri Mukteda Sadr’ın bugün başkent Bağdat’taki Yeşil Bölge’de güvenlik güçleriyle destekçileri arasında meydana gelen şiddet olaylarını protesto etmek amacıyla açlık grevine başladığını duyurdu. El-Adari, Sadr’ın şiddet olayları ve silah sesleri dinene kadar açılık grevine devam edeceğini ifade etti.

Irak karıştı! Çok sayıda ölü ve yaralı var: Sokağa çıkma yasağı ilan edildi - Resim : 6

Ne olmuştu?
Sadr sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, siyasetten çekildiğini açıklamış, Sadr Grubu’na ait Türbe-i Şerif ile müze dışındaki tüm kurumları kapatmaya karar verdiğini belirtmişti.