İran Türkiye sınırında şiddetli deprem

AFAD'ın internet sitesinden alınan bilgiye göre İran'ın Khoy ilinde saat 19.00'da 5.9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi

İran Türkiye sınırında şiddetli deprem

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Deprem Dairesi Başkanlığından alınan bilgiye göre, saat 19.00’da merkez üssü İranın Hoy şehri olan 5.9 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi.

Yerin 6.01 kilometre derinliğinde olan deprem, merkez üssüne 8.97 kilometre mesafedeki, Van’ın Başkale ilçesinde de yoğun şekilde hissedildi. Çevre illerde de paniğe neden olan depremde, can ve mal kaybı ile yaralanma olup olmadığı araştırılıyor. Depremin ardından saat 19.07’de 3.5, saat 19.10’da 3.3, saat 19.13’te 3.9, 19.24’te ise 3.5 büyüklüğünde artçı depremler meydana geldi.

AFAD'DAN AÇIKLAMA

AFAD'dan yapılan açıklamada, "İran'in Hoy şehri yakınlarında meydana gelen 5,9 büyüklüğündeki deprem sonrası, depreme en yakın noktada bulunan yerleşim yerlerimiz taranmış olup şu an itibarıyla can kaybı ve yaralanmaya yönelik olumsuz durum ihbarı olmadığı öğrenilmiştir. Gelişmeler takip edilmektedir." ifadeleri kullanıldı.

 Van'da paniğe neden oldu

İran'ın batısındaki Batı Azerbaycan eyaletine bağlı Khoy (Hoy) ilçesinde 5,7 büyüklüğünde deprem, Van'da paniğe yol açtı.

Sabah meydana gelen depremde çok sayıda evin yıkıldığı Başkale ilçesine bağlı mahallelerde, ikinci depremde de bazı evler yıkıldı, bazılarında da çatlaklar oluştu. 

En çok hasarın yaşandığı Özpınar Mahallesi'nde vatandaşlar okul bahçesine kurulan çadırlara yönlendirildi. Jandarma ekipleri de vatandaşları evlere girmemeleri konusunda uyardı. 

Evlerin önünde bekleyen vatandaşlar, ikinci depremin ardından hayvanlarını daha güvenli bölgelere götürdü. 

Kızılay ekipleri okul bahçesinde vatandaşlara sıcak çorba ikram etti. Depremlerin ardından elektrik kesintisinin yaşandığı mahallelerde çalışma başlatan VEDAŞ ekipleri, arızaları onararak enerji akışını sağladı.

AFAD görevlileri de depremzedelerin battaniye ve diğer ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyor.

Kent merkezinde de şiddetli hissedilen deprem nedeniyle vatandaşlar evlerden dışarı çıktı. Kısa süreli panik yaşayan vatandaşlar, binaların önünde beklemeye başladı.  

Sabah yaşanan deprem Van Başkale'yi vurmuş ve 9 kişi hayatını kaybetmişti