Stadyuma alınmayınca kendini yaktı

İran'ın başkenti Tahran'da bulunan Azadi Stadyumu'na girmek istediği için tutuklanan kadın, protesto için kendini yakarak hayatına son verdi.

Stadyuma alınmayınca kendini yaktı

Adı açıklanmayan 29 yaşındaki kadın İran'ın başkenti Tahran'daki Azadi Stadyumu'nda oynanan bir maça girmek istedi. İran şeriat yasaları nedeniyle erkeklerin olduğu stada alınmayan kadın polis tarafından tutuklandı.

Bir süre gözaltında kalan kadın daha sonra serbest bırakıldı. Daha sonra cep telefonunu almak için kararkola geri dönen kadına devam ettiği takdirde hapishanede zaman geçirebileceği söylendi. Psikolojisinin bozuk olduğu düşünülen kadın bir bidon benzini üzerine dökerek kendisini ateşe verdi.

Vücudunun yüzde 90'ında ağır yanıklar oluşan kadın hastaneye kaldırıldı. Yaşam destek ünitesine bağlanan kadın tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

Eylem tartışma başlattı

29 yaşındaki kadının hayatına son vermesinin ardından İran Milli Takım kaptanı Msaoud Shojaei, 400 bin takipçisi olduğu Instagram hesabından açık destek verdi. Shojaei, "Kadınlar için belirlenen eski sınırlamalardan dolayı şok olduğumuz için, gelecek nesiller, kadınların zamanımızda spor alanlarına girmesinin yasaklandığını (öğrendiği) için şaşıracak. Bu tür sınırlamaların kaynağı, geçmişin çürük ve iğrenç düşüncesidir ve gelecek nesil için anlaşılmaz olacaktır" diye yazdı.

İran'da stadyum yasağı yasa veya yönetmelikle yazılmamış olmasına rağmen yetkililer tarafından uygulanmaya devam ediliyor. Yasağı protesto etmek için bazı kadınlar erkek gibi giyindiler ve stadyum içinde sosyal medyada kendi fotoğraflarını yayınladılar.