İş yerleri ücretsiz maskeyi nereden alacak? SGK'lı olanlar maskeyi iş yerinden nasıl alacak?

Korona virüs salgını nedeniyle alınan kararla maske satışının yasaklanmasının ardından ücretsiz olarak dağıtılan maskelerle ilgili sorunlar devam ediyor. SGK'lı olmayanlar eczanelerden maske alabiliyor ancak SGK'lı olanlar iş yerinden temin ediyor. Peki iş yerleri maskeleri nereden alacak?

İş yerleri ücretsiz maskeyi nereden alacak? SGK'lı olanlar maskeyi iş yerinden nasıl alacak?

Türkiye'yi etkisi altına alan korona virüs salgınının ardından harekete geçen hükümet, maskelerin fahiş fiyatlara satılmasını engellemek için satışını yasakladı. Alınan karara göre maskeler devlet tarafından dağıtılmaya başlandı. Önce PTT Kargo ile e-devlet başvuru yapılarak temin edilen maskeler, ardından eczaneler aracılığıyla dağıtılmaya başlandı.

Eczanelerden ücretsiz maske alabilmek için cep telefonlarına gönderilen kullanıldı. Daha sonra İstanbul Eczacı Odası bir açıklama yaparak SGK'lı çalışanlara maske dağıtımı yapılmayacağını, çalışan kişilerin maskelerini kurumlarından alabileceğini açıkladı. Bu açıklama Sağlık Bakanlığı tarafından doğrulandı.

İş yerleri maskeleri nereden alacak?

SGK'lı çalışanlar bu kez de bireysel maske alamadıkları için farklı bir zorukla karşılaştı. Ücretsiz maskelerin temini konusunda yaşanan aksaklıklar nedeniyle bir çok işyeri ücretsiz maskeye erişemedi. Fabrika türü yerlerde maske bulundurulduğu için çalışanlar mevcut maskeleri kullanmaya devam etti.

Söz konusu karar doğrultusundan kentlerin sanayi ve ticaret odalarıyla irtibat kuruldu. Odalar tarafından hazırlanan üye listeleri valiliklere iletildi. Valilik tarafından toplanan listelerde yer alan işletmelere Sağlık Bakanlığı şirketi olan Uluslararası Sağlık Hizmetleri A.Ş. (USHAŞ) tarafından maskeler ulaştırılacak. Bu maskeler de ücretsiz olacak.

Başvuru nasıl olacak? Ücretsiz maske başvurusu nasıl yapılır?

10 ve daha fazla kişi çalıştıran tüm iş yerleri Valilikler aracılığıyla tespit edildi. Odalara kayıtlı olan firmaların elde edilen listelerine göre dağıtımlar başladı. Ancak daha az kişinin çalıştığı iş yerleri için durum biraz daha farklı. İş yerleri kurumsal olarak valiliklere başvuru yaptıkları takdirde ücretsiz maske alımında faydalanabilecekler.

Bireysel olarak ücretsiz maske nasıl alınacak?

Sağlık Bakanlığı’nın hayata geçirdiği uygulama ile 20-65 yaş arası vatandaşlara ücretsiz maske dağıtılması kararlaştırılmıştı. Ücretsiz maskelerini almak isteyen vatandaşların eczanelere gidip T.C. kimlik numaralarını ve cep telefon numaralarını sisteme kaydettirmeleri gerekiyor. Bu bilgileri veren vatandaş cep telefonlarına gelen doğrulama kodunun ardından ücretsiz maskelerini alacak.

SMS kodu gelmeyenler eczaneye gidecek

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yaptığı açıklamada, "SMS kodu gelmeyenler eczaneye gitmesin, kod gelenler gitsin" derken insanlar maske alabilmek için eczanelere gitmeye devam ediyor. Ücretsiz maske almak isteyen vatandaşlar cep telefonunu sorgulatarak SMS almaya çalışıyor.

İş yerleri için ücretsiz maske listeleri valiliklere verildi

Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Necmi Bulut şirketlerin maske ihtiyacının karşılanmasıyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

Valilikler aracılığıyla 10 ve üzeri eleman çalıştıran bütün firmaların listesini istediler bizden. Ücretsiz maske dağıtımı için biz bu listeleri hazırladık ve Kocaeli Valiliği’ne sunduk. Firmalarla kendileri iletişime geçtiler.

Devlet Malzeme Ofisi vasıtasıyla ihtiyaçları karşılıyorlar. Biz firmalarımız sıkıntı yaşadığında, işlemlerinde hata olduğunda devreye giriyoruz. Ticaret odası olarak rolümüz bu. Maske ihtiyacı olan 10 ve üzeri eleman çalıştıran firmalar öncelikle valiliklerle irtibata geçmeli. Bu şekilde ihtiyaçları karşılanacaktır.