İskenderun'da temel atma töreni! Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan açıklamalar: Hükümet programımızın ilk maddesi kentsel dönüşüm

Hatay'da Deprem Konutları ve Yeni Devlet Hastaneleri Temel Atma Töreni gerçekleştiriliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan "Kentsel dönüşüm, 14 Mayıs seçimlerinde ülkeyi yeniden yönetme sorumluluğunu üstlendiğimizde hükümet programının ilk maddesini oluşturacaktır" dedi. Erdoğan, ayrıca "İstanbul başta olmak üzere eğer binanız depreme dayanıklı değilse hiç vakit kaybetmeden dönüşüm sürecini başlatın" dedi.

İskenderun'da temel atma töreni! Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan açıklamalar: Hükümet programımızın ilk maddesi kentsel dönüşüm

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İskenderun'da Deprem Konutları ve Yeni Devlet Hastaneleri Temel Atma Töreni'nde açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, törende şu ifadelere yer verdi:

Başı rahmet, ortası marifet, sonu edebi azaptan kurtuluş olan Ramazan-ı Şerif'in ikinci günündeyiz. Ülke ve millet olarak 6 Şubat depremlerinde hayatını kaybeden 50 binin üzerindeki insanımız ile ağır yıkımın acısı yüreklerimizdedir.

Depremde yitirdiğimiz insanlarımıza bir kez daha Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve sabır diliyorum. Kaybımız, acımız öylesine derin ki, anlatmaya kelimeler kifayet etmiyor. Vefat edenlerin aziz hatıraları yüreklerimizde ebediyen yaşayacaktır. Önceliğimiz 11 ilimizi ve özellikle de Hatay'ı bir an önce ayağa kaldırmaktır.

"MİLYONLARCA İNSANIMIZIN KİMSENİN KEYFİNİ BEKLEYECEK SABRI DERMANI DA YOKTUR"

Mevcut başvuruyu fazlasıyla karşılayacak seviyededir. 309 bin aileye 10 bin liralık ödemeler yapılmış 101 bin aileye 15 bin lira taşınma parası ödenmesine başlanmıştır. Birileri bize kalıcı konutların yapımı, kadim şehirlerimizin imarı ve ihyası konusunda acele ettiğimizi söylüyor. İleri sürülen gerekçelerin ilmi ve teknik geçerliliğinin olmadığını Van, Elazığ depremlerinde yaptığımız çalışmalarda gördük. Milyonlarca insanımızın kimsenin keyfini bekleyecek sabrı dermanı da yoktur. İşte biz bunun için 1 yılda 319 bin konut yaparak altyapısıyla, iş yerleriyle tüm ihtiyaçları tamamlayarak şehirleri ayağa kaldırma sözü verdik. Deprem bölgesinde yürüttüğümüz çalışmalar seçim atmosferinden etkilenmesin, bu iş bir an önce ülkenin gündeminden çıksın istedik. 

Dünyada 500 kilometrelik alana yayılan böylesine büyük bir felaketin yıkıcı etkilerinin bu kadar kısa sürede üstesinden gelen başka ülke bulamazsınız. Türkiye devletinin gücü, hükümetinin kararlılığıyla bunu başarmıştır. Ülkemizin Türkiye Yüzyılı olarak ifade ettiğimiz yeni hedeflerine ulaşabilmesinin birinci şartı deprem yaralarını sarmaktır. Hatay yararlıyken kalan 8 vilayet sağlıklı olamaz. Deprem şehirlerimizin tamamı için aynı durum geçerlidir. Bu imtihanı hep beraber verip felaketin izlerini hep beraber ortadan kaldıracağız.

"TOPLAMDA 238 BİNE YAKIN KONUTU VE KÖY EVİNİ YAPIP HAK SAHİPLERİNE TESLİM ETMEYİ PLANLIYORUZ"

Hatay maalesef 6 Şubat depremlerinde can kaybı, yıkılan bina bakımından ilk sırada yer alıyor. Tespitlerde 100 bin binadaki 338 bin bölüm yıkık, acil yıkılacak, ağır ve orta hasarlı olarak kullanılamaz hale gelmiştir. Toplamda 238 bine yakın konutu ve köy evini yapıp hak sahiplerine teslim etmeyi planlıyoruz. 50 bin konut ve köy evinin inşasına başlanmasıyla ilgili süreci sonuçlandırdık.

"22 BİN 467 KONUTUN İNŞASI FİİLEN BAŞLAMIŞTIR"

Hatay'da 3122 konutla birlikte 22 bin 467 konutun inşası fiilen başlamıştır. Bölgedeki şehirlerin tamamında her gün binlerce yeni konutun temellerini atarak sizlere verdiğimiz sözü yerine getireceğiz. 319 bin Konut, toplamda 650 bin konut yaparak şehir merkezlerini yerinde dönüştürerek insanlarımıza sağlamgüvenli huzurlu yuva ve iş yerleri kazandıracağız.

Arsuz, Hassa ve Belen'de devlet hastanelerini tamamlayarak hizmete aldık. Salgında acil durum hastaneleri inşa ettiysek Hatay'da da bunu yapacağız. Ana muhalefetin yalanlarıyla ayakta duran parti ve iktidar değiliz. İşte o salgının olduğu dönemde bakınız İstanbul'da dev Çam Sakura Hastanesi'ni bitirdik. 3 ay gibi bir zamanda bir tarafta İstanbul Havalimanı'nda bir taraftan Anadolu yakasında iki hastaneyi 1006 odayı bitirdik, halkın hizmetine sunduk. Bugün 400 yataklı Antakya, 600 İskenderun, 200 yataklı acil durum ve 300 yataklı Defne Devlet Hastanesi'nin temellerini atıyoruz. Antakya hastanesini 10 Mayıs'ta hizmete açıyoruz.

TOKİ ile ülkemizde 20 yıldır yaptığımız Konut sistemi depremde rüştünü ispat etmiştir. Yeni yapı stoğunu bu standardın altına düşürmeyeceğiz. Eğer binanız depreme dayanıklı değilse, sel tehdidi altındaysa hiç vakit kaybetmeden dönüşüm sürecini lütfen başlatın.

"ÜLKEMİZİ EN KISA SÜREDE AFETLERE DAYANIKLI HALE GETİRMEK İÇİN KARARLIYIZ"

Görüyorsunuz, depremiyle ve seliyle afetler sizleri beklemiyor. Önce tedbiri alacak yani binamızı sağlam bir zemine tekniğine uygun şekilde yapıp tevekkül edeceğiz. Kentsel dönüşüm, 14 Mayıs seçimlerinde ülkeyi yeniden yönetme sorumluluğunu üstlendiğimizde hükümet programının ilk maddesini oluşturacaktır. Geçtiğimiz 20 yılda edindiğimiz tecrübeleri 6 Şubat depremlerinin önümüze koyduğu fotoğrafı dikkate alarak ülkemizi kısa sürede afetlere dayanıklı hale getirmek için kararlıyız. Hatay'ımız 7,7 ile 7,6 ile tarihe gömülecek şehir değildir.

Hatay bağımsızlığın, özgürlüğün kıymetini çok iyi bilir. Şehrimiz farklı kültürleri bir arada yaşatmasıyla dünyayı kendine hayran bırakıyor. Bugün Türkiye, güvenlik, huzur, istihdamıyla Cumhuriyet tarihinin zirvesindedir. Türkiye Yüzyılı vizyonuyla karşılamaya hazırlandığımız yeni dönemde dünyanın en gelişmiş 10 ülkesi arasına girme hedefine sıkı sıkıya bağlıyız. Bizi bu yoldan döndürmek için son 10 yılda neler yapıldığını hatırlıyorsunuz. Milletimizle birlikte inanç, azimle verdiğimiz mücadele ile hepsini aştık. Tüm dünya ile birlikte maruz kaldığımız Covid-19 krizi bizi bu hedeften uzaklaştıramadı. Rusya Ukrayna savaşıyla küresel gerilim hedeften uzaklaştıramadı. Deprem, sel gibi tabi afetler yükümüzü artırmakla birlikte bizi bu hedeften vazgeçiremez. 14 Mayıs'a hazır mıyız? 14 Mayıs'a inşallah şu terör örgütüyle kucak kucağa el ele yürüyenlere gereken dersi vermeye hazır mıyız? Yavruları anne kucağından alıp Kandil'e kaçıranlara gereken dersi vermeye hazır mıyız? Diyarbakır annelerini unutmamanızı istiyorum. Bize güvenmenizi, yanımızda yer almanızı istiyorum.

Bakan Kurum'un açıklamalarından satır başları şu şekilde:

Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle afetzede kardeşlerimizin geleceğe güvenle bakacağı yeni konutların temellerini umutla azimle işte burada İskenderun'da hep birlikte atıyoruz.

Devletimiz emin olun Cumhurbaşkanımızın liderliğinde afetin ilk anından itibaren bölgedeydi. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde milletimizin yanındaydık. Birlik ve beraberlik çatısı altında hiçbir gönlü ıssız bırakmadık. Mücadelemizde bir an olsun bile duraksamadık, yorulmadık. Her bir yokuşu milletimizin duasını alarak çıktık.

"GÖNLÜMÜZDE TAŞIDĞIMIZ BU SÖZLERİ TUTANA KADAR BURADAYIZ"

Aziz milletimizle afetzede kardeşlerimiz çok iyi bilmelidir ki, biz aklımız fikrimiz gönlümüzle Hatay'da İskenderun'dayız. Yükselen Anadolu'nun şehirlerini ayağa kaldırmak için buradayız. Cumhurbaşkanımız burada. Cumhurbaşkanımızın önünde sizlere söz veriyoruz. Allah'ın izniyle biz gönlümüzde taşıdığımız bu sözleri tutana kadar burada Hatay'da İskenderun'dayız.

Bu kararlılıkla 15'inci gününde başladığımız inşa sürecinde Cumhurbaşkanımızın birazdan teşrifleriyle 46'ıncı günde 50 bininci rakama ulaştık. 50 bin konutun sözleşmesini yaptık. Dün itibarıyla Maraş'ta temelleri attık. 365'inci gününde de teslim edeceğiz.

Camilerimizi, medrese, han, hamam, köprülerimizi, kültürel değerlerimizi ihya edeceğiz. Yükselen Anadolu'nun kadim şehri Hatay'da şehircilik destanı yazacağız.