İskoçya'da bir ilk! Yeni başbakan Humza Yousaf tarihe geçecek

Pakistan asıllı 37 yaşındaki Humza Yousaf, İskoçya Ulusal Partisi'nin yeni lideri oldu. Parlamentoda yapılacak oylamanın ardından Yousaf'ın İskoçya’nın ilk Müslüman Başbakanı olması bekleniyor.

İskoçya'da bir ilk! Yeni başbakan Humza Yousaf tarihe geçecek

İskoçya Başbakanı Nicola Sturgeon'un geçtiğimiz şubat ayında istifa etmesinin ardından İskoçya Ulusal Partisi’nin (SNP) yeni lideri seçildi. Yapılan oylamada Sağlık Bakanı Humza Yousaf, rakipleri Kate Forbes ve Ash Regan'ı mağlup ederek SNP’nin yeni lideri oldu. Yousaf, SNP'nin 72 bin 169 üyesinden 50 bin 490'ının oy kullandığı seçim yarışının birinci etabında yüzde 48, ikinci etabında ise yüzde 52 oy aldı.

İskoçya'da bir ilk! Yeni başbakan Humza Yousaf tarihe geçecek - Resim : 1

OYLAMA YAPILACAK
Yarın İskoçya parlamentosunda yapılacak oylamanın ardından Yousaf'ın resmi olarak İskoçya Başbakanı olarak atanması bekleniyor. Parlamentoda herhangi bir partiye mensup milletvekillerinin de aday olabileceği ve tercih ettikleri aday için oy kullanabileceği bir seçimde Yousaf'ın galip gelmesine kesin gözüyle bakılıyor. İskoçya parlamentosunun 28 gün içinde yeni bir başbakan seçmemesi durumunda yeniden seçime gidilecek.

İSKOÇYA'NIN İLK MÜSLÜMAN BAŞBAKANI OLACAK
Pakistan asıllı 37 yaşındaki Yousaf, Birleşik Krallık genelindeki büyük bir partiye liderlik eden ilk Müslüman lider olurken, İskoçya parlamentosunun onayının ardından İskoçya'nın ilk Müslüman Başbakanı olarak Nicola Sturgeon'un yerini alacak.

İskoçya'da bir ilk! Yeni başbakan Humza Yousaf tarihe geçecek - Resim : 2

“İSKOÇYA'YA BAĞIMSIZLIK GETİREN TAKIM VE NESİL OLACAĞIZ"
Yousaf, sonuçların duyurulmasından sonra yaptığı açıklamada, "Liderlik seçimleri doğası gereği can sıkıcı olabilir ancak SNP'de bir aile gibiyiz. Artık farklı takımlar değiliz, tek bir takımız. İskoçya'ya bağımsızlık getiren takım ve nesil olacağız" dedi.
Pakistan asıllı 37 yaşındaki Yousaf'ın Birleşik Krallık genelindeki büyük bir partiye liderlik eden ilk Müslüman lider olduğu kaydedildi.

"ONUN BENİM YERİME GEÇMESİNDEN DAHA FAZLA GURUR DUYAMAZDIM"
İskoçya'nın en uzun süre görevde kalan başbakanı olarak 8 yılık görevinden istifa eden Sturgeon da Yousaf'ın liderliğini tebrik etti. Sturgeon, Yousaf'ın "seçkin" bir lider olacağını söyleyerek, "Onun benim yerime geçmesinden daha fazla gurur duyamazdım" dedi.