İslam Memiş borsada altın alım-satımının şifrelerini yazdı: İşte sekiz soruda Darphane Altın Sertifikası

Hazine ve Maliye Bakanlığı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürü Abdullah Yasir Şahin, göreve geldikten sonra yeni projelerini hayata geçirmeye devam ediyor.

Sürpriz projelerini yakında açıklamayabilir.

Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü, Darphane Altın Sertifikaları’nı halka arz etti.

Borsa İstanbul Pay Piyasası Emtia Pazarı’nda Pazartesi günü işlem görmeye başlayan Darphane Altın Sertifikaları ile “yastık altı” birikimlerin ekonomiye kazandırılması hedeflenmiş.

Borsada ALTIN.S1 koduyla işlem gören Darphane Altın Sertifikaları’nda alım-satım arasındaki farkların düşük olması, düşük komisyonla alınıp satılabilmesi, stopaj verginin alınmayacak olmasını bankacılık uygulaması karşısında avantaj olduğunu düşünüyorum.

Özellikle son iki yıldır bankaların makas aralığını ve komisyonlarını göz önünde bulundurduğumuzda bu sertifika alternatif olarak ön plana çıkıyor.

Altın sertifikaları için 5 ton altın karşılığında 500 milyon adet sertifika satışa sunuldu.

Altına dayalı Darphane Sertifikaları’nı soru-cevap şeklinde şöyle tanıyabiliriz:

Darphane Sertifikası nedir?

0,995 saflıkta 5 ton altın ihraç tavanı kapsamında her biri 0,995 saflıkta 0,01 gram altını temsil edecek şekilde vadesiz olarak ihraç edilen ve sahibine KAP’ta yayınlanan İzahname kapsamında fiziki altına dönüşüm imkanı tanıyan sermaye piyasası aracıdır.

Nerede işlem görecek?

Borsa İstanbul Pay Piyasası bünyesindeki emtia pazarında ALTIN.S1 koduyla işlem görecektir.

Pay piyasasında işlem yapmaya yetkili kuruluşlar aracılığıyla alınıp satılabilecek.

Ziraat Yatırım Menkul Değerler A.Ş Darphane sertifikalarında piyasa yapıcılık faaliyeti sürdürecektir.

Vadesi var mı?

Vadesiz olarak ihraç edilmiştir.

Kimler alım satım yapabilir?

Pay piyasasında işlem yapmaya yetkili herhangi bir aracı kurumda yatırım hesabı bulunan, “Varantlara/Sertifikalara ilişkin Risk Bildirim Formu’nu” onaylamış ve risk profili orta düzeyde (Risk 3) olan tüm yatırımcılar Darphane Sertifikası alım satımı yapabilir.

Nasıl alım satım yapılabilir?

Tüm yatırımcılar yatırım hesaplarının bulunduğu Pay piyasasında işlem yapmaya yetkili aracı kurumların tüm işlem kanalları (internet, şube, mobil, telefon v.b) üzerinden Borsa İstanbul Pay Piyasası işlem saatleri içinde alım satım yapabilirler.

Günlük fiyat marjı ve fiyat adımları nasıl uygulanacak?

Sertifikalarda fiyat marjı yüzde 5 olarak belirlenmiş olup, her fiyat seviyesi için fiyat adımı bir kuruş olarak uygulanacak.

Örneğin, 10,5-10,06 gibi.

Devre kesici uygulanır mı?

Darphane Sertifikaları için enstrüman bazında devre kesici uygulanmaz.

Endekse Bağlı Devre Kesici Sistemi çalıştığında sertifika sırası da geçici olarak durdurulur.

Elde edilen kazançlardan vergi/stopaj ödenecek mi?

14.09.2022 tarihli ve 31954 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararına göre Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından ihraç edilen Darphane sertifikalarından elde edilecek kazançlara vergi yoktur.

Yatırımcının istemesi halinde altınlar fiziki olarak da alınabiliyor.

Dönüşüm talep edilen fiziki altının, teslim alınabileceği tarihten itibaren 10 iş günü içerisinde Darhane’nin genel merkezinden teslim alınmaması durumunda 10 iş gününü takip eden her bir gün için Darphane tarafından yatırımcılardan 50-500 gram altına 50 TL, 500 gram ve üzerindeki altın için 75 TL saklama ücreti alınır.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, “Banka Altın Değerlendirme Sistemi” kapsamında yaklaşık 6 ton 586 kg ve rafineriler aracılığıyla 6 ton 660 kg olmak üzere toplam 13 ton 513 kg altın toplandığını açıkladı.

Bakalım bundan sonra altın konusunda hangi uygulamalar gelecek hep beraber göreceğiz.

Beni biliyorsunuz.

Fizikî candır.