İşletmeler faturalarını vitrine asıyor! Yüksek faturalar dükkan sahipleri tarafından protesto ediliyor!

Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte enflasyonu etkileyen enerji ve gıda fiyatları arttı. Mevcut artış maliyetleri zorlarken Avrupa'da hayatı olumsuz etkilemeye devam ediyor.

İşletmeler faturalarını vitrine asıyor! Yüksek faturalar dükkan sahipleri tarafından protesto ediliyor!

Avrupa'da kriz devam ediyor. Enflasyonun artması faturalara yansıdı ve İtalya'daki bazı işletmeler de geçtiğimiz yıla göre aynı dönemde ödenen faturaların 3 katına çıktığını görünce faturaları dükkan vitrinlerine asarak protesto ettiler. 

İtalya'da küçük işletmeler ülke ekonomisinin yüzde 20,6'sını oluşturuyor. Çoğu ailelere ait olan bu işletmeler yüksek faturalar nedeni ile zor günler yaşıyor. Başkent Roma'da olan bir kafeterya vitrinine "Fatura geldi" yazısı asarak, geçen yıl ile bu yıl gelen elektrik faturalarını kıyaslayarak, faturalarında 3 kat artış olduğunu müşterilerine gösterdi.

İşletmeler faturalarını vitrine asıyor! Yüksek faturalar dükkan sahipleri tarafından protesto ediliyor! - Resim : 1

Aylık 900 eurolardan 2 bin 600 eurolara çıktı

Kafeteryanın sahibi Laura Ramoni, İtalyan basınına yaptığı açıklamada, "Faturalar neredeyse 3 kat arttı. Aylık 900 eurolardan 2 bin 600 eurolara çıktı. İki kişiyi işten çıkarmak zorunda kaldık. Işıklardan birini kapattık ama yeterli olmuyor. Hükümetin bir yardım yapması şart. Her gün gelecek ay dükkanımızı kapatma korkusuyla yaşıyoruz. Bu bizim için ikinci bir koronavirüs gibi bir şey." dedi.

Hükümetten yardım gelmeli!

AA'nın haberine göre, bazı dükkanlar da vitrinlerine yüksek faturaları protesto eden yazılarak asarak "Küçük ve orta ölçekli işletmeler de çok fazla enerji tüketiyor. Hükümetten herhangi bir yardım gelmezse çoğu kapatmak zorunda kalacak." açıklamasında bulundu.

İşletmeler faturalarını vitrine asıyor! Yüksek faturalar dükkan sahipleri tarafından protesto ediliyor! - Resim : 2

Bu yükü daha fazla taşıyamazlar

Roma'daki bazı işletmelere danışmanlık hizmeti veren Monica Lucarelli de "Hükümet tarafından bu zamana kadar dikkate alınmayan ancak acil yardıma ihtiyacı olan çok sayıda işletme var. Örneğin Roma'da 2 binden fazla olan ekmek fırınları. Enerji fiyatlarındaki artıştan dolayı üretim maliyetleri yüzde 30 arttı. Aynı şekilde kuru temizleme dükkanları. Bunların çoğu aile şirketleri ve daha fazla bu yükü taşıyamazlar." dedi.

Küçük ölçekli işletmeler riske atılıyor!

İtalya'da Confartigianato adlı küçük ve mikro ölçekli işletmelerin bağlı olduğu örgüt, geçtiğimiz günlerde basınla paylaştığı analizde "Yüksek enerji fiyatları, 3 milyon 529 bin çalışanı olan 881 bin 264 küçük ve mikro ölçekli işletmeyi riske atıyor. Bu İtalyan iş sistemindeki istihdamın yüzde 20,6'sına eşit." uyarısında bulunmuştu.

İşletmeler faturalarını vitrine asıyor! Yüksek faturalar dükkan sahipleri tarafından protesto ediliyor! - Resim : 3