İstanbul Barosu Av. Filiz Saraç dedi

Türkiye’nin en önemli meslek kuruluşlarından İstanbul Barosu’nda geçtiğimiz pazar günü seçim heyecanı yaşandı. Yapılan seçim sonrasında bir ilk yaşanarak, 144 yıllık tarihinde ilk kez bir kadın aday başkan seçildi.

İstanbul Barosu Başkanlık Seçimi'nin nihai sonuçlarını analiz ettiğimiz yazıyı birlikte inceleyelim.

Dünyada en fazla üyeye sahip İstanbul Barosu'nun Olağan Genel Kurulu, Haliç Kongre Merkezi'nde yapıldı

İstanbul Barosu’nun, Haliç Kongre Merkezi’nde 23 Ekim 2022 tarihinde yapılan başkanlık seçiminde tarihi bir gün yaşandı. Dokuz grup adayının katıldığı seçim mücadelesini, Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu’nun adayı Av. Filiz Saraç kazandı. İstanbul Barosu’nun 144. yılında ve Cumhuriyet’in 100. yılına girerken Av. Filiz Saraç, İstanbul Barosu’nun yeni ve tarihindeki ‘ilk kadın başkanı’ olarak seçildi.

Böylece Av. Filiz Saraç, İstanbul Barosu’nun ‘ilk kadın başkanı’ olarak tarihe geçti.

İlklerin yaşandığı genel kurulda ilk kez bir kadın avukat Divan Kurulu Başkanlığı yaptı

Genel Kurulun açılması için yeterli imzanın toplanmasından sonra genel kurul divanının oluşturulması ile ilklerin yaşandığı genel kurula başkanlık etmek üzere Divan Başkanlığı'na Av. Figen Erbek, Başkan Vekilliğine Av. Kaptan Yılmaz, Divan üyeliklerine Av. Elif Uzunpınar ve Av. Ali Rıza Aral seçildi.

Savunmanın temsil ile imtihanı

56 bin 944 üye sayısı bulunan İstanbul Barosu seçimlerine 24 bin 343 meslek mensubu avukat katıldı. Böylece seçime katılma oranı yüzde 42,75 olurken İstanbul Barosu mensuplarının yüzde 12,5’nin oyuyla yeni başkan seçilmiş oldu.  

Üstatlar seçim sonucunu belirledi

Toplam 144 sandıkta oy kullanılan İstanbul Barosu başkan seçimlerinde, kıdemli avukatların oy kullandığı ilk otuz sandıkta katılım oranı yüzde 52 olurken, tüm seçim toplamında katılım oranının yüzde 42’de kalmış olması genç avukatların seçime fazla ilgi göstermediklerini ortaya koymuştur.

Yine Başkan Av. Filiz Saraç’ın almış olduğu 7 bin 101 oyun 2 bin 924’ünü yani yüzde 41’ni ilk 30 sandıktan almış olduğu dikkate alındığında, başkanlık seçiminde büyük oranda kıdemli avukatların etkili olduğu görülmektedir.

Bu tablo iki hususu ortaya çıkarmaktadır;

Öncelikle kıdemli avukatların baro başkanlığı seçiminde genç avukatlara göre daha katılımcı oldukları görülmektedir.

Diğeri de Av. Filiz Saraç’ın baro başkanlığı seçimini kazanmasında kıdemli avukatların daha belirleyici oldukları hususudur.

Elbette yeni baro başkanı ve yönetiminin genç avukatların sorunlarına yönelik olarak yapacakları çalışmalar, daha sonraki seçimlerde genç avukatların seçimlere katılım oranını arttırması sonucunu doğurabilir.

“Baroda tecrübe ve gençliği buluşturmak gibi bir hedefim var”

Yeni Başkan, “Baroda tecrübe ve gençliği buluşturmak gibi bir hedefim var” sloganıyla yola çıkmış ve seçimi kazanmıştır. Bu husus elbette önemlidir. Kıdemli ve genç avukatların bir araya getirilerek mesleğin gelişimine katkı sağlayacak şekilde projelerin oluşturulması hem meslek içi dayanışmayı hem de mesleğe olan inancı artıracaktır.

 Adaylar ve Seçim Sonuçları

Av. Filiz SARAÇ – 7101 oy

Av. Hasan KILIÇ – 6465 oy

Av. Gökhan AHİ - 4759 oy

Av. N. Elif GÖRGÜLÜ – 1937 oy

Av. Mert-Er KARAGÜLLE – 1312 oy

Av. Gülden SÖNMEZ – 1056 oy

Av. Hakan ÇATAK – 883 Oy

Av. A. Metin URAÇİN – 265 oy

Av. Türkan KARA – 140 oy