Ekrem İmamoğlu'ndan 'Türkçe ezan okundu' iddialarına yanıt

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, 'Türkçe ezan okundu' iddialarına yanıt verdi. İmamoğlu, “Bir kere Şeb-i Arus’da ezan yok. Türkçe ezan istismarı da var burada; çok acı" dedi.

Ekrem İmamoğlu'ndan 'Türkçe ezan okundu' iddialarına yanıt

Haliç Kongre Merkezi’nde gazetecilerle bir araya gelen Ekrem İmamoğlu 'Türkçe ezan okundu' iddialarına yanıt verdi.

“Bir kere Şeb-i Arus’da ezan yok"

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İBB’nin Mevlana etkinliğinde “Türkçe ezan” okunduğu iddialarına, “Bir kere Şeb-i Arus’da ezan yok. Türkçe ezan istismarı da var burada; çok acı. Bugünün gündemi üzerinden bunu yapan insanların makamları da önemli. Öyle ifadelerde bulunuyorlar ki; ‘Şeb-i Arus’da naatlar, beyitler de Arapça okunmalı’ vesaire gibi. Bir kere naatlar ve beyitler, Şeb-i Arus’da Farsça’dır. Bu tarzı ve yaklaşımı ortaya koyan, çok ayıp ediyor. Hem Mevlana’nın maneviyatına hem Şeb-i Arus sürecine çok ayıp ediyor” şeklinde tepki gösterdi. Eleştirilere, Mevlana’nın, “Güzellik dilin altında gizlidir. Sükût, incelik, edep ve zerafet, insanı her gittiği yerde sultan yapar” sözleriyle yanıt veren İmamoğlu, Edep nedir biliyor musunuz? Bu da derin bir felsefedir: Her edepsizin edepsizliğine katlanmaktır” ifadelerini kullandı. İmamoğlu, Bence de Kur’an-ı Kerim’in Arapça okunması gerekirdi” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Adil, Yeşil ve Yaratıcı İstanbul Yolunda 18 Ay” başlığıyla düzenlediği “hesap verme” etkinliğinin ardından, Haliç Kongre Merkezi’nde gazetecilerle bir araya geldi. İmamoğlu, medya mensuplarının gündeme ilişkin sorularına yanıt verdi.

İmamoğlu’na, İBB ve Evrensel Mevlana Âşıkları Vakfı (EMAV) iş birliğiyle Mevlana’nın 747. vuslat yıldönümünde Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde düzenlenen Şeb-i Arus töreni sonrasında yaşanan “Türkçe ezan” tartışmaları soruldu.

“Şeb-i Arus töreninde, Yüce Kur’an’ın Arapça okunması gerekir”

İmamoğlu, “İBB’nin Şeb-i Arus etkinliğinde Türkçe Kur’an okunması eleştirilere neden oldu. Diyanet İşleri Başkanı, ‘Caiz değildir’ açıklaması yapmıştı. Konuya ilişkin İmamoğlu, değerlendirmelerde bulundu.

“Bir belediye başkanı, oturup da programları yazıp, çizmez, hazırlamaz. Böyle bir şey ne geçmişte ne bugün ne de bir başka belediyede olmamıştır. O bakımdan bu noktada bilgimin olmadığı bir detayla ilgili her türlü eleştiriye de saygıyla yaklaşmak durumunda olan bir belediye başkanıyım. Her durumda, her ortamda da bunu sağlamaya çalışıyorum. Hata olabilir, eksiklik olabilir; bakıyoruz, araştırıyoruz. Bu anlamda çok detaylı da araştırıyoruz. Şunu da net ifade edeyim: Bence de Şeb-i Arus töreninde, Yüce Kur’an’ın Arapça okunması gerekir. Bunu derken, unutmayalım ki, dilimiz bizim için önemli. Dilimizi yok sayarak, anlatırken Türkçe’mizi düşmanlaştırma çabalarıyla tanımlama yapmanın da büyük bir yanılgı olduğunun altını çizmek isterim.”