Uzman isim 'İpin ucu kaçtı' dedi ve uyardı! Reçetesiz ilaç satışı

İstanbul Eczacı Odası Başkanı Pınar Özcan, piyasada reçetesiz ilaç satışının artmasına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Özcan, internet üzerinden ilaç satışı ile ilgili tv100'e yaptığı değerlendirmede, "İpin ucu kaçtı" diyerek vatandaşları uyardı. İşte detaylar...

İstanbul Eczacı Odası Başkanı Pınar Özcan, piyasada reçetesiz ilaç satışının artmasına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Özcan, internet üzerinden ilaç satışı ile ilgili tv100 canlı yayınında yaptığı değerlendirmede, "Bu konuda büyük sıkıntılarımız var" dedi.

İşte Özcan'ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar:

Bakanlığın da bu konuyla ilgili açıklaması var. Bunların yüzde 100'üne yakını sahtedir. Sahte olmamış bile olsa zaten bu ürünlerin buralardan satışa sunulması ciddi bir risk. Bunların hepsi doktor kontrolünde reçete edilmeli ve eczanelerden alınmalı.

Geçtiğimiz hafta konuyla ilgili Bakanlığa bir başvurumuz oldu. Normalde 50 liralık bir ilacı biz internette 300 liraya birilerinin satışa sunduğunu görüyoruz. Gerçekten halkı kandırma tüketiciyi yanıltma, sağlığıyla oynama var.

Bakanlığa bu konuyla alakalı suç duyurusunda bulunuyoruz ve bir şekilde kapatılıyor bu hesaplar ama ama aynı pazar yerinde yarın veya başka birgün başka bir isimle gene bu satışların yapıldığını görüyorsunuz. Buna artık bir dur denmesi lazım. Bir pazar yerindeki satıcıyı kapatmak o pazar yerinin de sorumluluğu bence. O satıcının da sorumluluk sahibi olması ve ciddi ceza alması gerekiyor.

Belki de sosyal sigorta üzerinden satın alınmış ilaçlar bu pazar yerlerinden satılabiliyor. Aslında orada bir dolandırıcılık söz konusu. Cezai yaptırımları var ama burada en büyük açık pazar yerleri. 

Pazar yerleri bu konuyla alakalı sorumluluk üstlenmedikleri, satıcıyı bağladığı şeklinde bir savunma geliştirdiler. Artık ipin ucu kaçmış durumda. Burada insan sağlığı ile oynanıyorsa yaptırımdan satıcının da pazar yerinin de nasibini alması gerekiyor.

Bakanlığın da bu konuda çalışmaları var ama belki bunun yaygınlığının artırılması gerekiyor. Dijital ortamda bu tarz ürünlerin satışının tespit edilmesinin alt yapısı da sağlanmalı, bir filtreleme sistemiyle belki direkt tespit edilip anında müdahale edilip erişimi engellenmeli.