İstanbul Valiliği Suriyeli göçmenlere süre verdi

İstanbul Valiliği'nden İstanbul'da yaşayan Suriyelilere uyarı geldi.  Valilikten yapılan açıklamada 20 Ağustos'a kadar İstanbul'da kaydı olmayan Suriyeliler'in hangi ilde kayıtlılarsa o ile gönderilecekleri duyuruldu.

İstanbul Valiliği Suriyeli göçmenlere süre verdi

İstanbul Valiliği'nin düzensiz göçle eylem planı açıklandı. Plan özellikle kayıt olduğu şehirlerin dışına çıkıp İstanbul'a yerleşen Suriyeli göçmenleri ilgilendiriyor.

Valiliğin açıklamasında 20 Ağustos'a kadar İstanbul'da kaydı olmayan Sureyil göçmenlerin nerede kayıt yaptırdılarsa o illere gönderileceği belirtildi.

Açıklamada kayıt dışı olan düzensiz göçmenlerin ise sınırdışı edileceğinin altı çizildi. 

Valilğin yayınladığı bildirideki 7 madde şöyle sıralandı:

"1. İstanbul'da izinli olarak ikamet eden 522 bin 381 yabancı, geçici koruma kapsamında ise 547 bin 479 Suriyeli bulunuyor. Toplamda 1 milyon 69 bin 680 kişi kayıtlı olarak İstanbul ili sınırlarında yer alıyor.

2. Yasa dışı olarak Türkiye'ye giriş yapan düzensiz göçmenler yakalandıktan sonra sınır dışı edilmeye devam edecek.

3. Kaydı ya da kimliği bulunmayan Suriyeliler, İçişleri Bakanlığı'nın talimatıyla belirlenen illere sevk edilecek. Artık İstanbul'da geçici koruma kaydı yapılmayacak.

4. Geçici koruma kapsamında olmasına rağmen İstanbul ilinde kaydı olmayan Suriyelilere, nerede kayıtlılarsa oraya dönmeleri için 20 Ağustos tarihine kadar süre verildi. Bu tarihe kadar dönmeyen Suriyeliler bu illere İçişleri Bakanlığı'nın talimatıyla geri gönderilecek.

5. Yasal olarak kalma hakkı bulunan yabancıların yapılacak kontroller sırasında sorun yaşamamaları için yanlarında pasaportlarını ya da geçici kimlik belgelerini bulundurmaları gerekiyor.

6. İstanbul'da otogar, gar, havalimanları ve tüm ulaşım vasıtalarında, “Yol izin belgesi” kontrolleri yapılacak. Belgesi olmayan geçici koruma kapsamındaki Suriyeli misafirler, kayıtlı olduğu illere gönderilecek.

7. İstanbul'da düzensiz göçle mücadele yukarıdaki esaslar doğrultusunda devam edecek.