Barajlarda alarm verildi! 10 yıldan bu yana bir ilk yaşandı

İstanbul'a su sağlayan barajlarda hava şartları nedeniyle alarm verildi. Alibeyköy Barajı'ndaki su son 10 yılın en düşük seviyesine indi. Barajın havzasında bulunan Güzelce Kemeri gün yüzüne çıktı.

Barajlarda alarm verildi! 10 yıldan bu yana bir ilk yaşandı

İstanbul'a su sağlayan barajlardaki doluluk oranı yağış miktarının azalması nedeniyle 10 yılın en düşük seviyesine indi. 

Barajın su toplama havzasındaki yüksekliği 29,5, uzunluğu 155 metre olan Mimar Sinan'ın eseri Güzelce Kemeri suların çekilmesiyle tamamen ortaya çıktı.

Daha önce baraj sularının alt gözlerini doldurduğu kemerin bulunduğu alanı suların çekilmesiyle otlar bürüdü.

Anadolu Ajansı tarafından drone ile görüntülenen su kemerinin altında keçilerin otladığı, zaman zaman araçların dolaştığı görüldü.

BARAJLARDAKİ ORTALAMA SU SEVİYESİ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) verilerine göre, barajlardaki su seviyesi yağışların yetersiz olması nedeniyle ortalama yüzde 31.51 seviyesine indi.

Kentteki barajların doluluk oranları Alibey'de yüzde 17,5, Büyükçekmece'de yüzde 34,48, Darlık'ta yüzde 28,39, Elmalı'da yüzde 29,43, Istırancalar'da yüzde 36,13, Kazandere'de yüzde 4,85, Ömerli'de yüzde 35,37, Pabuçdere'de yüzde 4,99, Sazlıdere'de yüzde 36,96 ve Terkos'ta ise yüzde 37,58 olarak kaydedildi.

İstanbul'un barajlarındaki doluluk oranı son 10 yılın aynı ay ve gününe göre en düşük ikinci doluluk oranı olarak kayıtlara geçerken, Alibeyköy Barajı'ndaki doluluk oranı ise son 10 yılın en düşük seviyesi olarak kaydedildi.

Toplam 34.14 milyon metreküp kapasiteye sahip Alibeyköy Barajı'nda 5.98 milyon metreküp su kaldı.