İstanbul'da tedirgin eden görüntü! Köprü duvarından midye kabuğu çıktı

İstanbul Maltepe'de D100 Karayolu üzerindeki kavşak köprüsünün duvarlarının içinde 'midye kabuklarının' olduğu görüldü. Olay tedirginliğe yol açarken, uzmanlar köprünün güçlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

İstanbul'da tedirgin eden görüntü! Köprü duvarından midye kabuğu çıktı

Maltepe'de D100 Karayolu üzerindeki kavşak köprüsünün duvarlarında, paslı demirler ve midye kabukları dikkat çekti. Uzmanlar, köprünün incelenip güçlendirilmesi gerektiğini belirtti.

İstanbul Teknik Üniversitesi Yapı Malzemeleri Laboratuvarı Sorumlusu İnşaat Mühendisi Prof. Dr. Hasan Yıldırım, köprünün incelenip iyileştirme ve güçlendirme yapılması gerektiğini belirtti.

Yıldırım, “Burada beton yüzeyinde yıpranmalar var. Yıpranma olan yerlerde açılmalar var, açılma olan yerlerde de demirlerin paslandığını görüyorum. Bu gibi köprülerin ne kadar varsa incelenip elden geçirilmesi, gerekiyorsa onarılması lazım. Buralardan karotlar alınabilir, demirleri incelenebilir, çap eksilmesi varsa iyileştirme haricinde güçlendirme de yapılabilir. Buralar elden geçirilirse ömrü uzun köprüler haline getirilir” dedi.

İstanbul'da tedirgin eden görüntü! Köprü duvarından midye kabuğu çıktı - Resim : 1

“BETON KALİTESİ OLDUKÇA DÜŞÜK”

Jeofizik Yüksek Mühendisi Sarper Celasun ise “Bu yapı açıkçası çok sağlıksız mutlaka incelenmesi yeniden yapılması gerek. Bu ultrason cihazı ile duvarlara zarar vermeden betonun niteliğini ölçeceğiz. Betonun içerisine yüksek frekanslı ses dalgası göndererek betona zarar vermeden ölçmüş oluyoruz. Beton içerisindeki sismik yüksek frekanslı ses dalgalarının varış zamanlarına bakıyoruz. Ne kadar çabuk ses dalgası alıcıdan vericiye hızlı giderse beton kalitesi o kadar yüksek oluyor. Burada zamanı okuyoruz. Şu an beton kalitesi oldukça düşük. Sadece yapı değil yer de bu konuda çok önemli. İkisinin birden değerlendirilmesi lazım ama sağlıksız yapılar bunun gibi içerisinde deniz kumu kabuğu olan yapılar zaten riskli" şeklinde konuştu.