İstanbul'un yüzde 50'si taksi yetersiz diyor İşte son yapılan taksi anketi

İstanbul Planlama Ajansı'nın taksi kullanımına ilişkin anketine göre kadınlar erkeklere göre gece saatlerinde taksiye binerken tedirginlik yaşıyor. Takside kamera isteyenlerin oranının yüzde 92'yi buluyor. Yüzde 73 oranında bir kitle ise trafiğin yoğun saatlerinde taksi bulamamaktan şikayetçi.

İstanbul'un yüzde 50'si taksi yetersiz diyor İşte son yapılan taksi anketi

İstanbul'da taksi sorunu bitmek bilmezken İstanbul Planlama Ajansı'nın yaptığı anket sorunu gözler önüne serdi. 

Ankere göre katılımcıların yüzde 58,4’ü ise İstanbul’daki mevcut taksicilik hizmetinden memnun olmadığını belirtti.

Bunun üzerine İstanbul'da taksi kullanımı, müşteri memnuniyeti gibi konular gündemde yer aldı. İstanbul Planlama Ajansı'nın İstanbul'da taksi kullanım deneyimlerini ele alan anketin raporu da bu kapsamda dikkat çekti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) bünyesinde kurulan İstanbul Planlama Ajansı, "Taksi Kullanım Alışkanlıkları, İhtiyaçlar ve Beklentiler" başlıklı rapor 2-20 Ağustos 2021 tarihleri arasında 555 İstanbullu ile telefon üzerinden görüşülerek oluşturuldu. Ankete katılanların yüzde 51,1'ini kadınlar, yüzde 48,9'unu erkekler oluşturdu.

Yüzde 51 kısa mesafe yolculuklar için tercih ediyor

Ankete katılanlardan yüzde 51,2’si taksi kullandığını belirtti. Bunların yüzde 50,9’u kısa mesafe yolculukları, yüzde 34,3’ü orta mesafe yolculukları ve yüzde 14,8’i ise uzun mesafe yolculukları tercih ettiğini ifade etti. Taksi kullanmayan katılımcıların ise yüzde 42,3’ü şahsi aracı olması nedeni ile taksi kullanmayı tercih etmediğini belirtirken bu veriyi yüzde 30,9’u ile taksi ücretlerinin pahalı bulunması takip etti.

Taksi kullandığını belirten katılımcıların yüzde 58,4’ü İstanbul’daki mevcut taksicilik hizmetinden memnun olmadığını, yüzde 29’u memnun olduğunu, yüzde 12,6’sı ise kararsız olduğunu belirtti.

Acil ihtiyaçlar için şart

"Taksi Kullanma ve Kullan(a)mama Nedenleri" alt başlığında katılımcılara taksi kullanma gerekçeleri soruldu. Katılımcıların yüzde 38,2’si hastaneye gitmek gibi acil ihtiyaç olan durumlarda taksi kullandığını ifade etti. Acil durumlar gerekçesini; "zamandan tasarruf etme" ve "aile ile yapılan yolculuklar için" taksi kullanımını tercihi izledi.

Yüzde 50 'Taksi yetersiz' diyor

Katılımcıların yüzde 47,9’u İstanbul’daki toplam taksi sayısının yetersiz olduğunu belirtirken, yüzde 37,4’ü yeterli olduğunu, yüzde 14,7’si ise kararsız olduğunu belirtti.

Yoğun saatlerde taksi bulunamıyor

Katılımcılara taksi kullanma deneyimlerine ilişkin problemler sorulduğunda, yüzde 73,4’ü trafiğin yoğun olduğu saatlerde veya yağmurlu günlerde taksi bulmakta zorlandığını ifade etti. Katılımcıların yüzde 56,5’i ise kısa mesafe yolculuklarda sorun yaşadığını belirtti.

Yüzde 40 kendisini güvende hissetmiyor

Taksi kullanımının güvenliği konusu ele alındığında katılımcıların geneli bakıldığında gece saatlerindeki taksi yolculuğu yüzde 40,3 oranında güvenli bulunurken, yüzde 39,9 oranında güvensiz buldu. Yüzde 19,8 oranında katılımcı ise bu konuda fikri olmadığını belirtti.

Kadınların yüzde 52'si erkeklerden daha çok tedirgin

Öte yandan kadınların yüzde 51,9’u gece saatlerinde taksi yolculuğunu güvenli bulmazken, erkeklerde ise bu oranın yüzde 27,3’e düştüğü görüldü. Gece saatlerinde taksi yolculuğu yapmayı güvenli bulmayan katılımcıların yüzde 70,9’u taciz veya saldırıya uğrayabileceği korkusu duyduğunu belirtirken yüzde 10,7’si gece saatlerinde trafik güvenliğini riskli bulduğunu ifade etti. Taciz veya saldırıya uğrayabileceği korkusu duyduğunu ifade eden katılımcıların yüzde 63,2'sinin kadın olduğu belirlendi.

Kadın taksi şoförlerinin artması isteniyor

Ayrıca raporun hazırlanma aşamasında, "İstanbulluların taksi kullanım deneyimlerini daha iyi hale getirebilmek için" fikirleri alındı.

Taksi kullanım sıklığını arttırmak için İstanbulluların talepleri yüzde 42,7 oranında taksi ücretleri daha uygun olması, yüzde 14,7 oranında şoförlerin tavrında iyileşme olması, yüzde 12,9 oranında taksi kullanımının daha güvenli olması ve yüzde 9 oranında ise kadın taksi şoförleri artması olarak belirlendi.

Taksi ücretlerinin yüksek olması daha sık taksi kullanmanın önündeki en büyük engel olduğu görülürken, diğer sebepler ise taksi şoförlerinin olumsuz davranışları ve güvenlik oldu.

Yüzde 92 taksilerde kamera istiyor

Katılımcıların yüzde 92’si taksi yolculuklarının resmi olarak kamera ile kayıt altına alınmasının yolculuk deneyimini daha iyi hale getireceğini belirtirken, katılımcıların yüzde 3,3’ü bunu onaylamadığı, yüzde 4,7’si ise bu konuda kararsız olduğunu belirtti.

Rapordan elde edilen bilgiler doğrultusunda, şu önerilerde bulunuldu:

"Araştırma sonucunca İstanbulluların taksiye en ihtiyaç duydukları saatlerde ve en çok tercih ettikleri taksi kullanım tercihi olan kısa mesafe yolculuklarda taksiye erişiminin çok kısıtlı olduğu gözlemlenmiştir.

Dünya metropolleri ile karşılaştırıldığında taksi kullanıcılarının ihtiyaç duyduklarında taksiye ulaşamıyor olması, kişi başına düşen taksi sayısının oldukça yetersiz olduğunu da ortaya koymaktadır. Bu doğrultuda İstanbul’daki taksilerin sayısının artırılması elzemdir.

Taksi ulaşılabilirliği ve yolculuk güvenliği konularında çözüm sağlayan çevrimiçi uygulamaları ve dijitalleşme olanaklarına yatırım yapılmalıdır.

Taksi ücretlendirmelerinde kısa, orta ve uzun mesafe yolculuk ve kademelendirilmiş ücretlendirme seçenekleri değerlendirilmelidir.

'Ek güvenlik önlemleri alınmalı'

Kadınların taksi yolculukları sırasında kendilerini güvende hissetmeleri için dijital uygulamalardan da yardım alarak ek güvenlik önlemleri geliştirilmelidir.

Taksi şoförleri her yıl yenilenen trafik güvenliği, ilkyardım, şiddetsiz iletişim, toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimleri alarak sınava tabi tutulmalı, sınavlardan geçemeyen şoförlere yaptırım uygulanmalıdır.

Dijital ödeme yöntemlerine ek olarak İstanbulkart ödeme sistemi taksi kullanımında yaygınlaştırılmalıdır."