İşte İstanbul'da en pahalı mezar fiyatı!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 569 mezarlık bulunan İstanbul'da mezar fiyatlarını açıkladı.

İşte İstanbul'da en pahalı mezar fiyatı!

Birinci grupta yer alan Zincirlikuyu, Ulus, Aşiyan ve Abide-İ Hürriyet gibi mezarlıklarından boş bir mezar yeri almak isterseniz 30 bin lira ödemeniz gerekiyor. Ancak Aşiyan, Zincirlikuyu, Edirnekapı, Karacaahmet gibi eski ve şehrin içinde yer alan mezarlıklar yüzde 100 doluluk oranına ulaştığı için sadece aile kabri olanların definleri yapılabiliyor. 

İstanbul'da tüm mezarlıklarda mezar yeri için tahsis ücreti alınıyor. Ancak bu ücretler mezarlıktan mezarlığı değişiyor. Mezarlıklar bu açıdan 4 gruba ayrılıyor. 

Birinci gruptaki mezarlar 30 bin lira

Zincirlikuyu, Ulus, Aşiyan ve Karacaahmet, Abide-i Hürriyet, Nafibaba gibi mezarlıklardan hayattayken boş bir mezar almak isterseniz 30 bin lira ödüyorsunuz. Ancak bu rakam cenazeler için alındığında 6 bin lira. Tabi boş mezar bulunabilirse.  Daha önce cenaze gömülmüş bir mezarın yanındaki boş yer ise 15 bin lira.

İkinci gruptaki mezarlıklar fiyat 6 bin liraya düşüyor

Ortaköy, Feriköy, Hasköy, Sütlüce, Hasdal, Kuruçeşme, Emirgan, İstinye, Sarıyer, Kireçburnu ve Maçka gibi mezarlıklarda 100 liraya yer gösteriliyor. Daha önce dolmuş olan bir mezarın aynındaki mezar için 6 bin lira ödeniyor.  Hayatta olan birinin boş mezar yeri alması halinde 12 bin lira ödemesi gerekiyor.

Üçüncü grup mezarlıklarda 2 bin-4 bin 500 arası

Üçüncü grup olan Ayazağa ve Kilyos mezarlıklarında ise bir cenaze için 100 lira karşılığında mezar yeri tahsis ediliyor. Mevcut bir mezarın yanındaki mezar yeri 2 bin lira, boş mezar yeri ise 4 bin 500 lira.

Dördüncü grup için bin-2 bin arası

Dördüncü grupta Göktürk ve Bahçeköy mezarlıkları var. Burada ise 100 lira karşılığında cenazeye mezar yeri gösteriliyor. Mevcut mezarın yanındaki boş mezar yeri bin lira, boş bir mezar yeri isteyene ise 2 bin lira karşılığında yer veriliyor.

Yeni mezarlıklar açılıyor

Özellikle son yıllarda mevcut mezarlıklarda yer kalmayınca çok sayıda yeni mezarlık alanı açıldı. 2015'ten itibaren İstanbul'daki mezarlık alanları 349 bin 155 metrekare arttı. Artış Beykoz, Şile, Adalar, Ümraniye, Sarıyer, Silivri, Kağıthane, Büyükçekmece, Arnavutköy, Esenyurt, ve Sultangazi ilçelerinde gerçekleşti.

Cenazeler İBB tarafından başka kentlere ücretsiz naklediliyor

Öte yandan kendi memleketlerinde defin talebinde bulunanlara ücretsiz nakil hizmeti de veren İBB yetkilileri, bu kapsamda 2003 ile 2019 yılları arasında 212 bin 505 cenazeyi İstanbul dışına naklettiklerini bildirdi. Cenazenin yanı sıra cenaze yakınlarının da otobüslerle ücretsiz gönderildiği belirtildi. İBB yetkilileri, ilerde sorun oluşmaması için yeni mezarlık alanı oluşturma çalışmalarını da sürdürdüklerini de kaydetti.

İstanbul'da artık ücretsiz kimsenin defnedilmediği mezarlıkların güvenliği, çevre düzenleme, bakım ve onarım işleriyle cenaze hizmetleri de titizlikle yapılıyor. Bu çerçevede 702 kişi güvenlik, 777 kişi cenaze ve 303 kişi çevre düzenleme, bakım ve onarım hizmetleri olmak üzere toplamda bin 782 personel görev yapıyor.