İşte yerli otomobili tasarlayan İtalyan firması Pininfarina'nın öyküsü

Yerli otomobilin tasarımı bir Hint sermayesine sahip bir İtalyan firmasına ait. Pininfarina adlı şirket özellikle Çin otomobillerine yaptığı tasarımlarla dikkat çekiyor. İşte Pinifarina'nın öyküsü.

İşte yerli otomobili tasarlayan İtalyan firması Pininfarina'nın öyküsü

Yerli otomobil 27 Aralık 2019 tarihinde tanıtılacak. Türkiye'nin Otomobil Girişim Grubu'nun geliştirdiği otomobille ilgili en son olarak far paylaşımı yapıldı.

Henüz brandanın altında çekilen fotoğrafları nedeniyle tam tasarımı bilinmeyen otomobille ilgili çok sayıda iddia ortaya atıldı.

Bu kapsamda elde edilen bilgiye göre yerli otomobilin tasarımını Hint sermayesine sahip İtalyan Pininfarina üstlendi.

Türkiye Pininfarina'yı İstanbul Havalimanı'nın hava trafik kulesinin tasarımından da hatırlıyor.

Her ne kadar yerli otomobilin tasarımının bir İtalyan firması tarafnıdan yapılması eleştirilse de şirket dünya çapında birçok işe imza atmış global bir firma.

İtalya'nın Torino kentinde kuralın şirketin geçmişi 1930 yılına dayanıyor. Battista Farina tarafından o dönem Carrozzeria Pinin Farina adıyla kurulan şirket müşterilerin isteklerine göre özel karoserli otomobiller üreten bir atölye olarak başladığı iş hayatında kendine ait ilk modeli de 1931 yılında Lancia Dilambda adıyla çıkardı.

Firmanın yükselişindeki en önemli faktör ise Enzo Ferrari ile anlaşarak ünlü otomobil firması Ferrari için tasarımlar yapması oldu.

Ferrari 212, Ferrari 250 GT gibi modellerin yanı sıra Peugeot, Alfa Romeo, Fiat gibi markalarla da çalışan firma, Türkiye'de özellikle 1990'lı yıllarda tanındı.

Pininfarina imzasıyla çıkan Fiat Coupe, Mitsubishi Pajero, Peugeot 306 Cabriolet ve Peugeot 406 Coupe gibi modeller Türkiye'de popüler oldu.

Firman 2015 yılında Hint grubu Mahindra'ya satıldı. Bu firma için yeni bir dönüm noktası oldu ve Çinli firmalara tasarımlar yapılmaya başlandı.

İşte yerli otomobili tasarlayan İtalyan firması Pininfarina'nın öyküsü - Resim : 3

Pininfarina'nın Çin için tasarlardığı Dorcen G70S, Türkiye'nin yerli otomobilini tasarımıyla fazlasıyla andırıyor. Yine Pininfarina konsepti K350'nin de yerli otomobile olan benzerilği dikkat çekici.