İstiklal Caddesi'nde patlama! Dünyadan Türkiye'ye taziye mesajı yağdı! "Dost Türk halkının acısı bizim acımızdır"

İstiklal Caddesi'nde meydana gelen patlamayla ilgili Azerbaycan, Pakistan, Ukrayna, İtalya, İsrail, Filistin liderleri, İtalya, İngiltere ve Yunanistan Dışişleri Bakanları ile büyükelçiler taziye mesajları yayınladı.

İstiklal Caddesi'nde patlama! Dünyadan Türkiye'ye taziye mesajı yağdı! "Dost Türk halkının acısı bizim acımızdır"

İstanbul'un Beyoğlu ilçesindeki İstiklal Caddesi'nde saat 16.13'te patlama meydana geldi. Patlamaya ilişkin açıklama yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Kalleş saldırının failleri ortaya çıkarılacak. Burada bir terör kokusu var, bir kadının rol oynadığına dair tespitler var" açıklamasını yaptı. Patlamanın ardından dünya liderleri tarafından taziye mesajları yayınlandı.

Azerbaycan
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, mesajında, "İstanbul'un merkezinde meydana gelen patlamanın haberi bizi derinden sarsmıştır. Yaşanan trajediyle ilgili olarak size, kurbanların ailelerine ve yakınlarına kendi adıma ve Azerbaycan halkı adına kardeş Türkiye halkına en derin taziyelerimi sunuyor, yaralılara şifa diliyorum" ifadelerini kullandı.

Avrupa Konseyi
Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Bu gece İstanbul'dan korkunç bir haber geldi. İstiklal’deki patlamanın kurbanlarına başsağlığı diliyorum. Tüm düşüncelerimiz bu sıkıntılı zamanda Türkiye halkıyla” dedi.

Pakistan
Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, Twitter’dan yaptığı açıklamada, İstanbul'un merkezinde İstiklal Caddesi’nde patlama yaşandığını öğrendiğini belirterek, “Pakistan hükümeti ve halkı, hayatını kaybedenler için kardeş Türkiye halkına taziyelerini iletiyor ve yaralıların hızlı bir şekilde iyileşmesi için dualarını gönderiyor.” ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanı Bilaval Butto Zerdari de Taksim Meydanı'nda yaşanan saldırıda can kaybı yaşanması sebebiyle son derece üzgün olduğunu ifade ederek, “Bu matem anında Türk kardeşlerimizle tam dayanışma içerisindeyiz.” açıklamasını yaptı.

Eski Pakistan Başbakanı İmran Han, televizyonlardan yaptığı açıklamada, “Bugün İstanbul’da çok sayıda kişinin şehit olduğu, çok sayıda kişinin yaralandığı terör saldırısını kınıyorum. Pakistan adına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, Türkiye halkına başsağlığı diliyorum. Bu zor dönemde Türkiye’deki kardeşlerimizin yanındayız.” dedi.

Ukrayna
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Twitter’dan paylaştığı mesajında, İstanbul’un merkezinde insanların hayatını kaybetmesi ve yaralanmasına neden olan patlamadan dolayı derin üzüntü duyduğunu belirterek, “Ölenlerin yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyorum. Dost Türk halkının acısı bizim acımızdır.” ifadelerini kullandı.

İsrail
İsrail Başbakanı Yair Lapid ofisi aracılığıyla yaptığı açıklamada, İstanbul’daki patlamaya ilişkin taziyelerini sundu. Lapid, "İsrail Hükümeti adına, İstanbul'da meydana gelen menfur terör saldırısının ardından Türk halkına taziyelerimi sunuyorum. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ve Türk hükümetine de desteğimi iletiyorum. Birlikte, terörün başını kaldırdığı her yerde güçlü bir şekilde savaşacağız” dedi.

Filistin
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İstanbul’daki patlamayla ilgili Türkiye’ye taziyelerini sundu. Abbas, saldırıyı kınayarak Filistin’in Türkiye’ye desteğinin tam olduğunu belitti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a, Türk halkına ve özellikle saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine en içten taziyelerini ileten Abbas, yaralılara ise acil şifa diledi.

İtalya
İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, İstanbul'daki patlamaya dair sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “İstanbul'dan gelen görüntüler korkunç, yaşanan saldırı ve masum vatandaşların ölümü nedeniyle Türkiye'ye en derin taziyelerimizi iletmek istiyorum” dedi.

İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani ise yaptığı açıklamada, “İstanbul'dan gelen görüntüler korkunç. İtalya, Türk hükümetine ve halkına yakınlığını belirterek, hayatını kaybeden masum vatandaşlar için en içten taziyelerini iletiyor. Kriz birimimiz durumu izlemekte ve vatandaşlarımızla temas halinde" ifadelerini kullandı.

Yunanistan
Yunanistan Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Yunanistan terörü kesin bir dille kınıyor. Türk hükümetine ve Türk halkına en içten taziyelerimizi sunuyoruz” denildi.

İngiltere
İngiltere, İstanbul’daki patlamayla ilgili Türkiye’ye taziyelerini sundu. İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly yaptığı açıklamada, "Düşüncelerim İstanbul patlamasından etkilenenlerle birlikte. Her türlü terörizm iğrençtir. İngiltere, bu haksız şiddet eylemine karşı Türkiye ile dayanışma içindedir. İngiliz vatandaşları tetikte kalmalı ve resmi seyahat tavsiyelerine uymalıdır” dedi.

Büyükelçiler ve temsilcilerden taziye mesajları

Azerbaycan Büyükelçiliği
Azerbaycan’ın Ankara Büyükelçisi Reşad Mammadov, Twitter hesabından paylaştığı taziye mesajında, “İstanbul’da hain saldırı sonucu patlamada can kaybı ve yaralıların olması haberinden derin üzüntü duyduk. Hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına sabır ve başsağlığı diliyoruz. Yaralıların en kısa zamanda sağlıklarına kavuşmalarını niyaz ediyoruz. Seninleyiz Türkiye!” ifadelerini kullandı.

ABD Büyükelçiliği
ABD’nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Beyoğlu’ndaki patlamada can kayıpları olmasından dolayı üzüntü duyduğunu belirterek, kurbanların ailelerine ve yakınlarına teselli diledi.

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu
Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, patlamaya ilişkin gelişmeleri yakından izlediklerini ifade ederek, “İstanbul İstiklal Caddesi'nde meydana gelen patlama bizi derinden üzdü. Patlamada hayatını kaybedenlerin ailelerine en derin taziyelerimizi sunar, yaralılara acil şifalar dileriz. Başın sağ olsun Türkiye.” mesajını paylaştı.

Ukrayna Büyükelçiliği
Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, Twitter’dan Türkçe taziye mesajı paylaştı. Bodnar mesajında, “Taksim İstiklal Caddesi’nde meydana gelen patlama haberini derin üzüntüyle öğrendim. Patlamada hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı, yaralananlara acil şifalar diliyoruz. Dost Türk milletinin başı sağ olsun.” ifadelerine yer verdi.

Pakistan Büyükelçiliği
Pakistan’ın Ankara Büyükelçiliğinden Türkçe olarak, “Bugün İstanbul’da birçok kişinin ölümü ve yaralanmasına neden olan patlamadan dolayı çok üzgünüz. Ölenler için Allah’tan rahmet ve yaralananların çabucak iyileşmesini dileriz.” mesajı yayımlandı.

Fransa Büyükelçiliği
Fransa’nın Ankara Büyükelçiliğinden de “İstanbul İstiklal Caddesi’nde vuku bulan patlamada hayatını kaybedenlerin ve yaralıların olduğunu büyük bir üzüntüyle öğrendik. Ölenlerin yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Başın sağ olsun Türkiye.” yazılı taziye mesajı paylaşıldı.

Danimarka Büyükelçiliği
Danimarka’nın Ankara Büyükelçisi Danny Annan, İsveç’in Ankara Büyükelçisi Staffan Herrström, Finlandiya ve Kosova’nın Ankara büyükelçilikleri de Beyoğlu’ndaki patlamaya ilişkin sosyal medya hesaplarından taziye mesajları yayımladı.