İsveç için karar günü! Dünyanın gözü Türkiye-İsveç-NATO üçlü toplantısında! Kritik gün 12 Haziran

İsveç'in NATO üyeliği için zaman daralırken dünyanın gözü 12 Haziran'da yapılacak Türkiye-İsveç-NATO üçlü toplantısına çevrildi. Türkiye, İsveç'e, muhtıra maddeleri yerine getirilmeden onay vermeyeceğini ifade ederken, “Uygulamaları görelim” diyor.

İsveç için karar günü! Dünyanın gözü Türkiye-İsveç-NATO üçlü toplantısında! Kritik gün 12 Haziran

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın göreve başlama törenine katılmak ve İsveç'in NATO üyeliği konusunu müzakere etmek üzere Türkiye'ye geldi.

Stoltenberg Cumhurbaşkanı Erdoğan ile olan görüşmesinde, Türkiye'nin güvenlik endişelerini anladıklarını belirterek İsveç'te 1 Ocak'ta değişen anayasa ve 1 Haziran'da devreye giren terörle mücadele yasasına işaret etti.

UYGULAMALARA VURGU YAPILIYOR

Sabah Gazetesi'nde yer alan habere göre, Türkiye İsveç'in üyeliği için Madrid'de imzalanan üçlü muhtıradaki maddelerin yerine getirilmesi gerektiğini ifade ediyor. Anayasa değişikliği ve terörle mücadele yasası olumlu görülürken, uygulamada neler olacağının izlenmesi gerektiği hususuna vurgu yapılıyor.

DÜNYA TÜRKİYE'NIN İSVEÇ KARARINA KILİTLENDİ: TARİHİ GÜN 12 HAZİRAN

Erdoğan ile NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in Dolmabahçe'de gerçekleştirdiği görüşme dünya medyasında da yankı buldu.

İsveç'in NATO üyeliği konusunda Türkiye'nin vetosunu kaldırmasını beklediği hatırlatılan haberlerde gözlerin 12 Haziran'daki zirveye kilitlendiği kaydedildi. ABD merkezli haber ajansı AP, Erdoğan ile Stoltenberg arasındaki görüşmeyi "NATO-Türkiye görüşmelerinde İsveç'in katılmasıyla ilgili ilerleme yok" başlığı ile verdi. Katar merkezli Al Jazeera, Stotenberg'in Türkiye'nin vetosunu kaldırmak için İstanbul'a geldiğini yazdı.

NATO ve İsveç, 11-12 Temmuz'da düzenlenmesi planlanan Vilnius'taki zirveye İsveç'in de müttefik olarak katılması arzusunu dile getiriyor. Bu noktada 12 Haziran'da gerçekleştirilecek üçlü toplantı özel önem taşıyor.