Şoför, 'Örtünmen lazım' deyip kovdu

19 yaşındaki genç kadın, şort ve tişört ile otobüse bindi. Şoför, "Az giyinmişsin, örtünmen lazım. Bu halde binemezsin" diyerek otobüsten indirdi. Genç kadın şikayetçi olunca resmi özür dilendi ve şoför uzaklaştırıldı.

Şoför, 'Örtünmen lazım' deyip kovdu

İsveç'in Malmö kentinde 19 yaşındaki Amanda Hansson isimli genç kadın hava sıcaklığının 27 derece olduğu günde (Bu sıcaklık İsveç için oldukça sıcak bir hava anlamına geliyor.) otobüse üzerinde şort ve bluz varken bindi. Otobüs şoförünün kıyafeti nedeniyle 'az giyinmişsin' diyerek eleştirdiği Amanda, karşı tepki göstererek kendisine karışamayacağını söyledi. Şoför, örtünmesi gerektiğini ileri sürerek genç kadını otobüsten indirdi.

Şirket özür diledi, şoförün görevi askıya alındı

İsveç'in güney bölgesinde toplu taşıma işletmecisi olan Skanetrafiken firması olayın arından resmi bir açıklama yaparak özür diledi. Genç kadının otobüste başına gelenler Twitter ve Facebook'ta binlerce paylaşım ve yorum getirirken medyada da manşetlere oturdu. Olayla ilgili "Bir şeyler yanlış gitmiş" diyen Skanetrafiken'in trafik direktörü Linus Erixon, 'giyim kuşam kurallarına uygunsuzluk' diye bir durum olduğunu yalanladı.

Şirketin Amanda Hansson'dan resmen özür dilemenin yanısıra sürücünün görevini geçici olarak askıya aldığı da açıklandı. Erixon, "Sürücünün dini ve siyasi bir saikle hareket etmediğini teyit edebilirim" açıklamasında bulundu.

Destek yağdı

Olayın ardından genç kadına yüzbinlerce destek mesajı atılırken, Bir kadın hakları kampanyası nedeniyle, kadınların korkutmaya karşı protesto gösterileri yapan Sara Mohammad, "Bir otobüs şoförünün kadının kıyafetlerinin uygun olup olmadığına karar verme hakkı yok. Buna kimsenin hakkı yok. Amanda'nın bunu reddetmesi iyi oldu" diye konuştu.