İşyeri devri ve satışında tazminat hakkı

İşyerinin devri veya satışı durumunda çalışanlar haklarının neler olduğunu araştırıyor. Yasaya göre bu tür değişikliklerin çalışana bildirilmesi gerekiyor. İşte bilinmesi gerekenler...

İşyeri devri ve satışında tazminat hakkı

İşverinin devri veya satışında çalışanların haklarını nasıl alacakları konusu araştırılıyor. Böyle bir durumda tazminat hakkı saklı kalıyor. İşin niteliği, görev tanımı ve koşullarında yapılacak değişikliklerin çalışana bildirilmesi ve onayının alınması gerekiyor.

Emeklilik ve işsizlikte güvence olan "kıdem, ihbar, işe iade tazminatı ve boşta geçen süre ücreti" milyonlarca çalışanı doğrudan ilgilendiriyor. İş Kanunu'na göre ihbar tazminatı hem çalışan hem de işverenin güvencesi olup, haklı fesih söz konusu olmadığında taraflar tazminat yükümlülüğü altına giriyor. İhbar tazminatında süreler kıdeme göre değişirken, bir tavan ücret söz konusu olmayıp günlük brüt ücretten hesaplanıyor.

İşyeri devri, satışında bu tazminat hakkı saklı kalıyor. İşe iade davasıyla sağlanan hukuki koruma da çalışanın geçimini sağlamak için bir güvence niteliği taşıyor. İşe iade davası açmak isteyen çalışanın fesih nedeninin gerçeği yansıtmadığı ve işe iade talebiyle bir ay içinde arabulucuya başvurması gerekiyor.

Davada fesih geçersiz sayılırsa çalışana kararın kesinleşmesine kadar çalıştırılmadığı süre için en fazla 4 aya kadar doğan ücret ve diğer hakları ödenir. Bu ödemeye de boşta geçen süre ücreti deniliyor. İhbar beklemeden çıkış yapıldıysa ihbar tazminatıyla beraber, ayrıca işe iade (almama) tazminatı ve boşta geçen süre ücreti hakkı doğar. İşe iade tazminatı 4-8 aylık brüt ücreti tutarında olup gelir vergisi de kesilmiyor. Boşta geçen süre ücreti de 4 aylık brüt maaş kadar hesaplanıyor.