Bakan Pakdemirli: Yangın kontrol altına alındı

İzmir'in Karabağlar ilçesinde başlayan yangın kontrol altına alındı. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "2 gün 5 saat sonra orman yangını kontrol altına alındı" dedi.

Bakan Pakdemirli: Yangın kontrol altına alındı

İzmir'in Karabağlar ilçesinde başlayan ve Seferihisar ile Menderes ilçelerine sıçrayan orman yangını, 3. gününde kontrol altına alındı.

Bakan Pakdemirli, "2 gün 5 saat sonra Karabağlar Tırazlı'da çıkan yangınımızı kontrol altına almayı başardık, soğutma söndürme çalışmalarımız devam ediyor" açıklamasında bulundu.

Uçak kullanılmadı eleştirilerine yanıt 

Pakdemirli yangını söndürmede uçakların kullanılmadığı yönündeki eleştirilere de yanıt vererek, "Uçak kullanılır mı helikopter kullanırlır mı konularının konuşulduğunu görüyoruz. Geçen yıl kullandığımız uçakları bu yıl kullanmıyoruz. Uçak 4 ton, helikopter 2.5 ton su alıyor. Ancak uçakların yangını hedef almaları daha zor. Yani helikopterlerin yangında doğru hedefe doğru mktarı atmakla ilgili artısı var. Helikopterler göletlerden su çekebiliyorlar ama uçağın deniz yoluna ihtiyacı var 2.2 km'lik. Belki burada kullanabilirsiniz. Uçak yangınlarda kullanılabilir mi kullanılır. Biz bunlarla ilgili araştırmalarımızı sürdürüyoruz. Ancak bugünkü şartlar itibariyle Türk Hava Kurumu'nun 6 tane uçağı var ama motor yuvalarında motor yok. Bugün itibariyle Türkye'de bize hizmet verecek bir uçak filosu bulunmuyor. Gazetelerde 20 tane THK filosu olduğu söyleniyor. Böyle bir durum ne yazık ki yok" dedi.

Devlet ormanları imara konu edilemez

Pakdemirli, yanan alanların imara açılacağı iddiaları ile ilgili olarak ise, "Anayasa şunu der: Orman alanları imara açılamaz. Ama bunlar üzerinden siyasi rant üretmeyi kesinlikle doğru bulmuyorum. Devlet ormanları imara konu edilemez. Bana bir tane örnek göstersinler. Yanan ağaçlarla ilgili bir hassasiyet var bundan memnunuz. Yanan alanları rehabilite etme konusunda en kısa zamanda girişimde bulunacağız" diye konuştu.

Orman Genel Müdürlüğü, Türkiye'nin farklı noktalarında meydana gelen orman yangınlarını Yangın Yönetim Merkezi'nden anlık olarak takip ediyor. Orman yangınlarının yaşandığı bölgeler, haritalar üzerinde merkezde bulunan ekranlara yansıtılıyor. Yangına müdahale eden helikopterlerden alınan görüntüler de anlık olarak izleniyor. 

 

Orman yangınlarına müdahale eden ekipler, merkezdeki görevliler tarafından yönlendirilerek, etkili müdahale etmeleri sağlanıyor.

"Yangın yüzde 90 oranında çevrildi"

Yangın hakkında bilgi veren Dursun, “İlk günkü kadar yüksek rüzgar yok. Daha etkili bir müdahale yapılabiliyor ve daha verimli çalışmalar sürdürüyoruz. Yangın yüzde 90 oranında çevrildi, tehlikeli bir yerleşim yeri kalmadı ve olay yerinden aldığımız bilgiye göre kısmen kontrol altına alındı. Çalışmalar yoğun bir şekilde devam ediyor ve tamamen kontrol altına almak için ekiplerimiz gayretle çalışıyor. 19 helikopter, 237 arazöz, 19 dozer ve yaklaşık bin personelle çalışmalarımız sürüyor” dedi.