James Webb Uzay Teleskobu'nun yeni keşfinden ilk görüntü

James Webb Uzay Teleskobu, nadir görülen bir gökada türünün yeni ayrıntılarını ve çarpıcı bir görüntüsünü ortaya çıkarmak için kozmik tozu inceledi.

James Webb Uzay Teleskobu'nun yeni keşfinden ilk görüntü

Uzay gözlemevinin en son görüntüsü, büyük bir sarmal gökada ve küçük bir gökada şiddetli bir şekilde çarpıştığında oluşan, 500 milyon ışıkyılı uzaklıkta bulunan bir halka gökada olan Cartwheel gökadasını gösteriyor.

James Webb Uzay Teleskobu'nun yeni keşfinden ilk görüntü - Resim : 1Nasa'nın bilgilendirmesine göre galaksiler çarpıştığında şekil ve yapı olarak değişebilirler. Tren tekerleğine benzeyen Cartwheel galaksisinde, renkli bir halka daha da parlak bir iç halkayı çevreler şekilde. Webb görüntüsünde gösterildiği gibi çarpışmanın merkezinden uzağa genişler.

Bilim insanları Cartwheel'inin bu özellikleriyle sarmal gökadalardan çok daha az yaygın olan bir halka gökada olarak sınıflandırıldığını belirtiyor.

James Webb Uzay Teleskobu'nun yeni keşfinden ilk görüntü - Resim : 2Gökbilimciler, James Webb Uzay Teleskobu'in özelliklerinini bir sonucu olarak, kaotik galaksideki tek tek yıldızları ve yıldız oluşumu ile galaktik merkezdeki kara delik hakkında yeni bilgiler topladılar. Yeni görüntü, galaksinin milyarlarca yıl boyunca nasıl geliştiği hakkında daha fazla bilgi veriyor. Görüntü, parlak iç halkadaki sıcak toz arasında dev genç yıldız kümelerinin oluştuğunu gösteriyor.