Prof. Dr. Naci Görür'den kritik İstanbul depremi açıklaması

Jeoloji Uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul'da beklenen ve etkisinin yıkıcı olacağı öngörülen büyük İstanbul depremine ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Naci Görür'den kritik İstanbul depremi açıklaması

Jeoloji Uzmanı ve İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul'da beklenen büyük depreme ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Naci Görür twitter üzerinden yaptığı paylaşımda kendisine en çok sorulan sorulardan biri olan İstanbul depremiyle ilgili öngörülerini paylaştı ve şehrin depreme hazırlıklı olmadığını değerlendirdi. 

Deprem öncesi durum saptaması yapan Görür, "İstanbul 7,2-7,6 büyüklükte deprem bekliyor. Yapı stoku büyük ölçüde deprem dirençli değil. Halk deprem konusunda yeterince bilinçli değil. Kentsel dönüşüm çalışmaları genellikle deprem odaklı değil ve operasyonda halk da pek yok. Çevre, koşulları itibarıyla depreme hazır değil." dedi.

Prof. Dr. Naci görür, depreme hazırlık konusunda ise, "Bunun için tüm kent bileşenlerinde hazırlık yapılmalıdır. Kent bileşenleri yönetim, halk, altyapı yapı stoku, çevre ve ekonomidir. Deprem öncesinde yönetim deprem tehlike analizini, risk yönetimi analizini ve afet yönetimi çalışmalarını yaparak hazır olmalıdır. Deprem sonrasında da afeti en etkin şekilde yönetmelidir. Halk depremi nasıl karşılaması konusunda bilinçlendirilmelidir.

Kentin tüm altyapısı (yol, köprü, tünel, baraj, kanalizasyon, su, doğal gaz şenekeleri, vb. deprem öncesi elden geçirilmeli ve deprem dirençli hale getirilmelidir. Deprem sonrası bu yapılar hızla kontrol edilip tamir edilmelidir. Kentteki yapı stoku en riskli yerlerden başlayarak elden geçirilmeli, deprem dirençsiz olanlar güvenli hale getirilmelidir. Bu işin içinde halk da olmalı, onlara uzun süreli ve düşük faizli kredi sağlanarak teşvik edilmelidir. Benzer tarama deprem sonrası yapılmalı ve binalar güçlendirilmelidir. Depremin aynı zamanda bir çevre felaketine dönüşmemesi için deprem molozlarının nasıl ve nereye döküleceği ve geri kazanım için ne yapılacağı önceden planlanmalıdır. Bunların bertarafı için akarsu, göl ve denizler asla düşünülmemelidir. Tehlikeli atıkların depremde çevreye saçılmaması için deprem öncesi önlem alınmalıdır. Beklenen deprem Marmara Bölgesini ekonomik açıdan devre dışı bırakabilir. Bu da tüm ülkenin krize girmesi demektir. Tüm iş dünyası ekip ve ekipmanlarını deprem güvenli hale getirmeli ve devre dışı kalmamak için önlem almalıdır." dedi.