JP Morgan: Erken gevşetme kredibiliteyi baltalayabilir

JP Morgan, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) para politikasında erken bir gevşetmeye gitmesinin hali hazırda zayıf olan politika kredibilitesini baltalayacağı ve ekonomik görünüm için zarar verici olacağını savundu.

JP Morgan: Erken gevşetme kredibiliteyi baltalayabilir

JP Morgan dün yayınladığı "Gelişmekte olan Piyasalar Görünüm ve Strateji" raporunda Türkiye'ye de yer verdi.

Raporda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) para politikasında erken bir gevşetmeye gitmesinin hali hazırda zayıf olan politika kredibilitesini baltalayacağı ve ekonomik görünüm için zarar verici olacağı savunuldu.

İlk faiz indirimini Eylül'de beklediklerini belirten JP Morgan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faiz indirimi için Temmuz/Ağustos'a atıfta bulunmasının erken bir Faiz indirimi riski yarattığını da belirtti.

Maliyet bazlı fiyat baskılarının enflasyonu yılın son aylarına kadar yüzde 16'nın üzerinde tutacağını öngören JPMorgan, yılsonu için enflasyon tahminini ise yüzde 13,4 olarak tuttu.

Enflasyon bekleyişlerinde ısrarcı kötüleşme, lirada daha fazla zayıflık ve yüksek global emtia fiyatları enflasyon tahmini için yukarı yönlü risk yaratıyor.

Türkiye için 2021 büyüme tahminini yüzde 4,8'den yüzde 6,1’e yükselttiklerini ve 2022 beklentisini yüzde 4,1'den yüzde 3,4’e indirdiklerini hatırlatan JP Morgan, aşılamada hızlanmanın ve bunun sonucu turizmde gösterilecek performansın belirleyici olacağını da vurguladı.