Kamu personeline yönelik operasyonda 1722 kişi gözaltına alındı

Kaçakçılık Daire Başkanlığı'nın raporunda devleti zarara uğratan kamu personeline yönelik operasyonlardaki artış dikkat çekti. Rapordaki en çarpıcı detay ise orman personelinin korumakla görevli olduğu ağaçları kesip satması oldu. TV100 muhabiri Devrim Tosunoğlu'nun özel haberi.

Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele raporu yayınlandı. TV100’ün ulaştığı o raporda kamuyu zarara uğratan mali suçlara yönelik operasyonlarda artış gözlendi.

Kamu personelinin karıştığı suçlar arasında rüşvet ve ihale yolsuzluğu başı çekerken bir madde ise bu “kadar da olmaz” dedirtti.

Raporda orman personelinin korumakla görevli olduğu ağaçları kesip sattığı ortaya çıktı.

617 operasyon gerçekleştirildi

Kaçakçılık polisleri tarafından 81 ilde yapılan ihaleyi fesat karıştırma, kamu kurumu dolandırıcılığı, zimmet, rüşvet, nüfuz ticareti ve haksız mal edinme kapsamında bir yılda 617 operasyon gerçekleştirildi.

Yapılan operasyonlar kapsamında 284 olayla en çok kamu kurumları dolandırıldığı belirlendi.

1722 kişi gözaltına alındı

Planlı operasyonlarda kurum dağılımlarına göre sağlık alanında 360 kişi gözaltına alınırken yerel yönetim yolsuzluğunda ise 258 kişi gözaltına alındı.

Raporda, yapılan 111 operasyonda bin 722 kişi gözaltına alınırken bunların 267’sinin kamu çalışanı olduğuna vurgu yapıldı.

Raporda kamu görevlilerinin karıştığı suçlar arasında dikkat çeken bir bölüm var. Raporda Muğla Orman İşletme Bölge Müdürlüğü’ne bağlı personelin sorumluluk alanındaki ağaçları keserek sattığı bilgisine yer verildi.

Buna göre Muğla Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık polisinin yaptığı operasyonda aralarında orman personelinin de bulunduğu 16 kişi ağaçları kesip satmak suçundan gözaltına alındı.

Seri operasyonlarla 2020 yılında mali suçlar bir önceki yıla göre yüzde 12 düştü.