Depremde can kaybı 7 bin 108'e, yaralı sayısı 40 bin 910'a yükseldi! Bir ilde çalışmalar sona erdi

Kahramanmaraş merkezli depremlerde bugün itibarıyla 3 güne girildi. AFAD, depremle ilgili son duruma ilişkin, 7 bin 108 kişinin hayatını kaybettiğini, 40 bin 910 kişinin yaralandığını açıkladı. Öte yandan arama kurtarma çalışmaları tüm hızıyla sürerken, bir ilde çalışmalar sona erdiği bildirildi. İşte dakika dakika gelişmeler...

Depremde can kaybı 7 bin 108'e, yaralı sayısı 40 bin 910'a yükseldi! Bir ilde çalışmalar sona erdi

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) ve Kandilli Rasathanesi'nin aktardığına göre Maraş'ın Pazarcık ilçesinde dün sabah saat 04.17'de 7,7 büyüklüğünde, Elbistan ilçesinde saat 13.24'te 7,6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. 

AFAD, arama kurtarma çalışmalarına ilişkin son gelişmeleri gün içinde kamuoyuyla paylaşıyor. Son olarak AFAD, Kahramanmaraş merkezli depremlerde 7 bin 108 kişinin hayatını kaybettiğini, 40 bin 910 kişinin yaralandığını açıkladı.

Deprem ve arama-kurtarma çalışmalarıyla ilgili son dakika gelişmeleri şu şekilde:

11.35

AFAD, depremle ilgili son duruma ilişkin, saat 10.35 itibarıyla 7 bin 108 kişinin hayatını kaybettiğini, 40 bin 910 kişinin yaralandığını açıkladı.

11.00

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem ile ilgili olarak, "1000 kilometrekarelik alanı etkisine alan bir afetle karşı karşıyayız. Depremin yeryüzüne 7 kilometre yakınlıkta olması yollarda hasarlara yol açtı" ifadelerini kullandı.

09.45

AFAD, saat 09.45 itibarıyla depremde 6 bin 957 kişinin hayatını kaybettiğini, 38 bin 224 kişinin de yaralandığını duyurdu. Bölgede görev yapan personel sayısının 96 bin 670'e ulaştığı ve Dışişleri Bakanlığı ile yapılan görüşmeler sonucu diğer ülkelerden yardım için gelen 5 bin 309 personelin de afet bölgesine sevk edildiği belirtildi. Ayrıca afet bölgesine ekskavatör, çekici, vinç, dozer, kamyon, arazöz, treyler, greyder, vidanjör başta olmak üzere toplam 5 bin 434 aracın sevk edildiği kaydedildi.

08.25

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, "Refakatsiz çocukların ekiplerimiz dışında hiçbir şekilde başkasına teslim edilmesi söz konusu değil. Çocuklarına ulaşamayan aileler Bakanlığımızın herhangi bir birimine müracaat edebilirler" dedi.

06.15

AFAD, saat 06.15 itibarıyla Kahramanmaraş merkezli depremlerde 6 bin 234 kişinin hayatını kaybettiğini, 37 bin 11 kişinin yaralandığını açıkladı.

03.19

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) tarafından yapılan açıklamada, "Hava Kuvvetlerimize ait uçaklar, depremde yaralanan vatandaşlarımızın tahliyesine devam ediyor. Kahramanmaraş'ta depremden kurtarılan vatandaşlarımız da Ankara'ya getirildi" denildi. 

ÖLÜ SAYISI 5 BİN 894'E YÜKSELDİ
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, depremlerde 5 bin 894 kişinin hayatını kaybettiğini, 34 bin 810 kişinin yaralandığını bildirdi. Oktay açıklamasında "Yıkılan binamız ise 5 bin 775. Enkazdan kurtarılan sayımız ise 8 bin civarında. Son vatandaşımıza kadar arama- kurtarma çalışmalarımız devam edecek. Toplamda 16 bin 139 arama- kurtarma ekibimiz fiilen sahada. Arama- kurtarma ekiplerini havadan sevk etmeye devam ediyoruz. Hava operasyonlarına bugün hava şartları hamdolsun müsaade etti. İş makineleri olarak 4 bin 794 iş makinemiz sahada. 3 bin 251 yurt dışından gelen ekipler vardı. 2 bin 400 civarında ilave arama- kurtarma ekibi ekipmanları ile gelecek. Toplamda 60 bin 218 kişi fiilen sahada çalışıyor. Türkiye’den 1500'e yakın ilave arama- kurtarma ekibini sahaya sevk ediyor olacağız. İş makinelerini ifade etmiştim. Vinç makinelerine sahada ihtiyaç var idi. Şu anda sahada 750 vinç çalışıyor. Buna ilave olarak 4 bin 794 iş makinesi sahada." dedi.

BAKAN AKAR: 7 BİN 500 ASKER BÖLGEDE
Merkez üssü Maraş olan depremlerden etkilenen Hatay'da açıklama yapan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "Şu ana kadar toplam 2 bin 600 kurtarma personeli, 78 araç ve diğer malzemeyle ihtiyaç sahibi olan noktalara taşınmış bulunmaktadır. Uçak seferlerimiz devam ediyor. Bu konuda toplam elimizde şu an kullandığımız 75 hava aracı var. Bunları da kullanmak suretiyle ihtiyaçları karşılamak üzere toplam 213 sorti icra edilmiş bulunmaktadır" dedi.

Helikopter sayısının 45'e çıkartılacağını söyleyen Akar, "Özellikle İncirlik'i bir lojistik 'hub' yapmak için çalıştık. Burada 19 helikopter görev yapmakta. Bunlara ilaveten gelecek helikopterlerle birlikte elimizdeki sayının 45'lere kadar ulaşacağını görüyoruz. Malatya Havaalanı'nın açılması bizim işlerimizi çok kolaylaştırdı" diye konuştu. Deprem bölgesinde 7 bin 500 askerin görev yaptığını aktaran Akar, "İlaveten yaptığımız çalışmalarla yarından itibaren de 1500 personelimiz buradaki faaliyetlere katılacak. Batıdan toplam 9 komando taburunu da bölgeye sevk ediyoruz. Yine Kıbrıs'ta bulunan 4 taburumuz da bugün yarın yapılan çalışmalarla bölgeye gelecek" ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN DEPREM BÖLGESİNE GİDECEK
Depremde hayatını kaybeden AK Parti Adıyaman Milletvekili Yakup Taş'ın ailesini arayarak başsağlığı dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, yarından itibaren deprem bölgesini gezmeye başlayacağını söyledi.

BAKAN ÇAVUŞOĞLU: 76 ÜLKEDEN VE 14 ULUSLARARASI KURULUŞTAN YARDIM TEKLİFİ GELDİ
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya Havalimanı'nda gazetecilere yaptığı açıklamada, "Yurt dışından çok sayıda mesajlar, telefonlar, yardım teklifleri geliyor. Şu ana kadar 76 ülkeden ve 14 uluslararası kuruluştan yardım teklifi geldi. Şu ana kadar 36 ülkeden 3 bin 319 arama kurtarma personeli sahada, 7 ülkeden de aynı şekilde ilave ekipler planlanmıştır. Hızlı şekilde intikal için gerekli çalışmaları yapıyoruz" dedi.

30 ÜLKE BAYRAKLARI YARIYA İNDİRDİ
Merkez üssü Maraş olan depremler nedeniyle Belçika'nın başkenti Brüksel'deki NATO karargahının önünde bulunan 30 müttefik ülkenin bayrakları, Türkiye'yle dayanışma ve depremde hayatını kaybedenler için yarın akşama kadar yarıda kalacak.

ÖLÜ SAYISI 5 BİN 434'E YÜKSELDİ
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Depremlerde 5 bin 434 kişi vefat etti, 31 bin 777 kişi yaralandı

DEPREMZELERLE DALGA GEÇENLER TUTUKLANDI
Enkaz altındaki depremzedelerin aranıp dalga geçildiği ses kaydı, dün sosyal medyada paylaşılmıştı. Olayla ilgili gözaltına alınan 3 kişi bugün adliye sevk edildi. 3 kişiden 2'si tutuklanırken, diğer kişi adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

SİSİ'DEN ERDOĞAN'A "GEÇMİŞ OLSUN" TELEFONU
Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı telefonla arayarak Kahramanmaraş merkezli depremler dolayısıyla "geçmiş olsun" dileklerini iletti. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, deprem nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı telefonla arayan Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara şifa temennisinde bulundu.

ORHAN TATAR: ÖLÜ SAYISI 4 BİN 544'E YÜKSELDİ
AFAD Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar "Depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımızın sayısı 4 bin 544, yaralı vatandaşlarımızın sayısı 26 bin 721, yıkı bina sayımız 5 bin 775" açıklamasını yaptı.

SURİYE'DE ÖLÜ SAYISI 3 BİN 749'A ÇIKTI 
Merkez üssü Maraş olan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerde, Suriye'nin çeşitli bölgelerinde ölenlerin sayısı 1782'ye, yaralananların sayısı 3 bin 749'a çıktı. Suriye devlet haber ajansı SANA'nın haberine göre, Halep, Lazkiye, Hama ve Tartus illerinde Suriye hükümeti kontrolündeki bölgelerde 812 kişi öldü, 1449 kişi yaralandı. AA'nın haberinde ise TSK ve Suriye Milli Ordusu kontrolündeki bölgelerde en az 970 kişinin vefat ettiği, 2 bin 300'den fazla kişi yaralandığı belirtildi. 

FUAT OKTAY PARTİ LİDERLERİYLE GÖRÜŞTÜ
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nı ziyaret eden Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan ve DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ile görüştü. Oktay, Erbakan ve Babacan'la depremlerin ardından yürütülen çalışmalara ilişkin bilgileri paylaştı.

TİCARET BAKANI: KİLİS'TE ARAMA FAALİYETLERİ SONA ERMİŞTİR
Depremden etkilenen Kilis'teki durumla ilgili açıklama yapan Ticaret Bakanı Mehmet Muş, "Kilis'te toplam 466 yaralımız var. Bunların şu an itibarıyla 30'u serviste, 14'ü yoğun bakımda. Geri kalan vatandaşlarımız taburcu edildi. 22 vefat var. Arama faaliyetleri sona ermiştir. Enkaz altında hiçbir vatandaşımız kalmamıştır" dedi.

422 ARTÇI MEYDANA GELDİ
Bölgede artçı sarsıntılar devam ederken AFAD'ın verilerine göre, saat 18:48'de 5.2 büyüklüğünde bir artçı deprem daha meydana geldi. Deprem yerin 11.4 km altında meydana geldi. AFAD'dan yapılan açıklamada "İlk depremin ardından en büyüğü Elbistan merkezli 7.6 büyüklüğünde olacak şekilde toplam 422 deprem meydana gelmiştir." ifadelerine yer verildi.