Kars, Iğdır, Ardahan, Van, Bingöl, Hakkâri, Bitlis, Ağrı ve Muş’ta ormanda geziyor, o ortaya çıktı mı Türkiye buz kesiyor

Türkiye'de nesli tükenme altındaki hayvanlar arasında yer alan Anadolu Parsı sosyal medyada yeniden gündem oldu. Anadolu Parsı'nın doğu anadolu bölgesindeki illerimiz Kars, Iğdır, Ardahan, Van, Bingöl, Hakkâri, Bitlis, Ağrı ve Muş’ta yaşadığı biliniyor.

Kars, Iğdır, Ardahan, Van, Bingöl, Hakkâri, Bitlis, Ağrı ve Muş’ta ormanda geziyor, o ortaya çıktı mı Türkiye buz kesiyor

Türkiye'de bir dönem sıklıkla bulunan ancak çeşitli nedenlerden dolayı nesli tükenen hayvanlardan biri de Anadolu Parsları.. Kars, Iğdır, Ardahan, Van, Bingöl, Hakkâri, Bitlis, Ağrı ve Muş’ta her an görülme olasılığı bulunan bu tür, özellikleriyle dikkat çekiyor.

1974'TE BEYPAZARI'NDA VURULDU

Anadolu parsı, Orta Doğu ve Batı Asya'da yaygın olan İran parsının Anadolu'da yaşayan bir ırkıdır. Uzun süre ayrı bir pars alt türü olarak kabul edilmiş ve Panthera pardus tulliana adı verilmiş, ancak modern genetik araştırmaların bu türün diğer batı ve orta Asya pars türlerinden genetik olarak çok az farklılık gösterdiğini kanıtlaması üzerine İran parsı alt türlerine eklenmesi görüşü hakim olmuştur.

Anadolu parsının Türkiye'de yaşayıp yaşamadığı hala kesinleşmemiştir. Türkiye'de görülen ve vurulan pars türü İran parsıdır. Yapılan çalışmalar hala devam etmekte olup somut kanıtlar bulunamamıştır. Bilinen en son birey 1974'te Ankara Beypazarı'nda vurulmuştur.

Türkiye'de nesli tükendiği düşünülmüştür ancak Mayıs 2021 tarihinde yayımlanan araştırma makalesinde Şırnak Cudi dağında kurulan fotokapanlarla 2018 ve 2019 yıllarında çekilmiş, aynı bireye ait olduğu düşünülen 3 farklı fotoğrafı yayımlanmıştır. [3][4][5] 2021 Tarihinde çekilen bir Anadolu parsının fotoğrafı, yetkililer tarafından 2022 Mayıs tarafında yayınlanmıştır. Tarım ve Orman Bakanlığı, tespit edilen Anadolu parslarının koruma amacıyla yerlerinin paylaşılmayacağı açıklanmıştır.

ÖZELLİKLERİ

Boyu 200–250 cm, ağırlığı dişilerde 35–50 kg, erkeklerde 45–70 kg civarındadır. Yaklaşık ömrü 20 yıldır. Çok çevik olan Anadolu parsı, etoburdur ve geyik, yaban keçisi, yaban domuzu, küçük memeliler ve kuşlar gibi hayvanlar av yelpazesini oluştururdu. Anadolu parsı, Doğu Akdeniz ve Doğu Anadolu bölgelerinde, daha çok ormanlık ve dağlık alanlarda yaşamıştır. Doğal yaşam alanları ve av kaynaklarının azalması parsları insanların yaşadığı yerlere yönlendirmiş ve bu da genellikle vurularak ya da zehirlenerek öldürülmelerine yol açmaktadır.