Karşılıksız para desteğine zam geldi...

Asgari ücret ve enflasyonun artması, verilen sosyal yardım ücretlerinin de artmasına neden oldu.

65 yaş aylığı, evde bakım desteği, engelli aylığı, emzirme ve doğum, cenaze ve ölüm, yetim gibi birçok yardım desteğine zam geldi.

Bunun adı KARŞILIKSIZ PARA DESTEĞİ.

Devletin, milletine karşılıksız olarak verdiği nakit para desteği.

İhtiyaç sahibi olan veya devletin sosyal sorumluluk projesi dahilinde olan vatandaşlara karşılıksız nakit desteği devam ediyor. 

İhtiyaç sahiplerine karşılıksız yapılan sosyal yardımlar her altı ayda bir memur maaş katsayısına endeksli artıyor. Bu yardımlar için belirlenen gelir şartını ise asgari ücret tayin ediyor. Memurlara ilave artışla birlikte 1 Ocak’tan geçerli olmak üzere yüzde 30 zam yapılmıştı. İlave artışı düzenleyen yasa da geçtiğimiz hafta Resmî Gazete’de yayımlanmış ardından da Hazine ve Maliye Bakanlığı memur maaş katsayısını duyurmuştu. Katsayının netleşmesiyle birlikte ilk altı ayda uygulanacak 65 yaş aylığından bakım maaşına ve süt parasına kadar birçok destek tutarları belirlendi. 

84 milyon 680 bin 273 olan toplam nüfusun 8 milyon 245 bin 124 kişisi, 65 yaş üstü. Her dört haneden birinde yaşlı vatandaş bulunuyor. Devlet; hiç çalışmamış ya da primi yetmeyen, emekli olamayan dar gelirli yaşlılara ve hasta veya bakıma muhtaç ağır engelli yakınının bakımını üstlenen akrabaya destek olmak için her ay düzenli olarak karşılıksız ödeme yapıyor. 

Evde bakım yardımı 2006’dan beri sürüyor. Yaşlılara verilen "65 yaş" aylığından yaklaşık 850 bin kişi yararlanıyor. Engelli ve hasta yakınına, bakana ödenen "Evde Bakım Yardımı"ndan da 560 bin kişi yararlanıyor. 

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na (Kaymakamlık) yapılıyor. 65 yaş aylığı bağlanabilmesi için 65 yaş üstü kişinin ve varsa eşinin gelirine bakılıyor. 65 yaş aylığı için gelirin net asgari ücretin üçte birinden düşük olması ve sosyal güvencenin (maaş, nafaka…) olmaması gerekiyor. Asgari ücret 8 bin 506 lira olduğundan gelir şartı da bin 883 liradan 2 bin 835 liraya yükseldi. Gelir şartına takıldığı için aylık alamayanlar da söz konusu maaş için başvuru yapabilecek.

ENGELLİLERE YAPILAN ÖDEMELER NE KADAR OLDU?

Yüzde 40-69 engelli aylığı bin 226 liradan bin 519 liraya, yüzde 70 ve üzeri engelli raporu bulunan vatandaşların aylığı da bin 840 liradan 2 bin 278 liraya yükselecek. 18 yaş altı engelli yakını olan vatandaşlara ödenen engelli yakını aylığı da bin 226 liradan bin 594 liraya çıkacak. 

TEDAVİLERDE YATAN PARA 

Hastalık ya da iş kazası sonrası rapor alınan sürelerde patron maaş ödemez, ödemeyi SGK yapar. Buna iş göremezlik ödeneği (istirahat) parası denir. Asgari ücretle bu tutarlar da yükseldi. 1 Ocak 2023 tarihinden sonraki istirahatli bulundukları günlere ait geçici iş göremezlik ödenekleri 222,4 TL üzerinden hesaplanacak. En düşük günlük ödeme ayakta tedavide 222,4 lira, yatarak tedavilerde 166,8 lira olacak. Bu parayı BAĞ-KUR’la da alabiliyor. 

EMZİRME ÖDENEĞİ 

SGK, halk arasında süt parası olarak bilinen emzirme ödeneği de veriyor. Bu para için anne veya eşinin SSK veya BAĞ-KUR’la olması ve en az 120 gün prim ödemesinin olması yeterli. SGK il müdürlüğü veya sosyal güvenlik merkezine beş yıl içinde başvuru yapılabilir. 

Bu ödeme 31 Aralık’a kadar 316 liraydı. Bu tutar da bir önceki yılın TÜFE oranına göre artıyor. 2022’de TÜFE yüzde 64,27 artmıştı. Buna göre yeni emzirme ödeneği de 520 liraya yükseldi. Doğum yapan kadın sigortalı değilse ödeme sigortalı eşe yapılıyor. 

DOĞUM İZNİ PARASI EN AZ 24 BİN 909 LİRA 

Doğum öncesi ve sonrası toplam 112 gün izin kullanan anneler, çalışmadıkları sürenin parasını alabiliyor. Asgari ücrete gelen yüzde 55 zammın ardından, en düşük doğum izni parası da 24 bin 909 liraya yükseldi. Para annenin adına açılan Ziraat Bankası hesabına yatıyor. Paranın yatıp yatmadığı, doğum izin biter bitmez turkiye.gov.tr’den kontrol edilebiliyor. Doğum parasının yanında ilk çocukta 300 lira ödeme de yapılıyor. 

AKRABAYA 4 BİN 336 LİRA 

Aile içinde 65 yaş üstü kendine bakacak gücü olmayan kişi olması halinde devlet ek bir destek daha uyguluyor. Bu kişilerin bakımını üstenen akrabaya her ay düzenli ödeme yapıyor. Ödemeler 31 Aralık’a kadar 3 bin 336 lira olarak uygulandı. Yine bu tutar da memur maaşına endeksli. Bakım maaşı ‘10 bin’ gösterge rakamı ile memur aylık katsayısının çarpımı sonucu bulunuyor ve aylık ödeniyor. 

Bu da güncel rakamlarla 4 bin 336 liraya denk geliyor. Bu tutar ilk altı ay için geçerli. Evde bakım parası alınabilmesi için engelli ve yaşlının en az yüzde 50 ve üzerinde bir oranla engeli olduğunun sağlık kurulu raporu ile belgelenmesi gerekiyor. Raporda "ağır engelli" ibaresi mutlaka yer almalı. Hasta ve muhtaçlık durumunda da kişinin yeme, içme, tuvalet ve banyo gibi zorunlu ihtiyaçlarını tek başına yerine getirip getiremediğine bakılıyor. 

Maaş için günde en az sekiz saat bakımın yapılması şartı aranıyor. Evde bakım maaşı için aranan gelir şartı ise yeni asgari ücrete göre 5 bin 670 lira olarak uygulanacak. Bu ödeme için önce ikamet edilen yerdeki Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’ne veya ilçe müdürlüklerine başvuru yapılmalı. 

CENAZE VE ÖLÜM YARDIMI

Ölen kişi adına 360 günlük sigorta primi (BAĞ-KUR, SSK) yatırılması bu ödeme için yeterli. Ölümün gerçekleştiği tarihte kişinin sigortalı olası gerekmiyor. Bu ödemede beş yıllık zamanaşımı var. Ödenek 1 Ocak itibarıyla 2 bin 54 liraya çıktı. Ödemede öncelik eş ve çocukların. Yoksa, ödemeyi anne-baba ya da kardeş alır. Bir dilekçeyle sosyal güvenlik merkezlerine başvurmak yeterli. 

EVLENEN YETİM KIZLARA EN DÜŞÜK 33 BİN LİRA

Yetim kalan kız çocuklarına maaş bağlanırken, evlenmeleri durumunda çeyiz parası ödeniyor. Bu ödenek SSK veya BAĞ-KUR’la anne veya babasının vefatı nedeniyle yetim maaşı alan kız çocuklarına veriliyor. Kız çocukları evlendiklerinde yetim maaşları kesilir. Kesilen maaşın 2 yıllık tutarı (24 maaş), kız çocuğuna evlendiğinde toplu olarak peşin ödeniyor.

Başvuru SGK il müdürlükleri ya da sosyal güvenlik merkezlerine yapılacak. Başvuru nikah kıyıldığı tarihten sonra beş yıl içinde yapılabilir. En düşük emekli maaşı 5 bin 500 liraya çıkarıldığından, en düşük hisse üzerinden (yüzde 25) yetim maaşı alan kız çocuklarına en az 33 bin lira ödenecek.

Devletimiz var olsun…