Duruşma salonunda hakimle kadın avukatın etek boyu tartışması

İstanbul Anadolu Adliyesi'nde görülen bir işe iade davasının duruşmasına hakim Mehmet Yoylu'nun kadın avukatın mini eteğini fotoğraflayarak kayıt altına aldırmaya çalışması büyük tepki çekti. HSK, hakim Yoylu'yu geçici olarak görevden uzaklaştırdı.

Duruşma salonunda  hakimle kadın avukatın etek boyu tartışması

2. İş Mahkemesi'nde görülen bir işe iade davası duruşmasında, kadın Avukat Tuğçe Çetin beyanda bulunacağı sırada mahkeme hakimi, avukatın etek boyunun 15 santimetre yukarda olduğunu ve bu hali ile avukatlık mevzuatına aykırı davrandığını savundu.

Mahkeme hakimi bununla da yetinmeyerek, davacı avukatı Dorukcan Davutoğlu’na, meslektaşının etek boyu hakkında fikrini sordu. Davalı avukatı Davutoğlu ise, “Özgürlük alanı ile ilgilidir. Müdahale edilmemesi gerekir” dedi.

Hakim daha sonra adliyenin yazı işleri müdürünü duruşma salonuna çağırdı ve ona da etek hakkında fikrini sordu.

Duruşma salonunda  hakimle kadın avukatın etek boyu tartışması - Resim : 1

Avukatın eteğinin fotoğraflanmasını istedi

Daha sonra hakim, avukatların kısa değerlendirilmesinin aynı olmayacağı iddiasıyla baro başkanlığına bildirmek üzere etek boyunun fotoğrafının çekilmesini istedi. Avukat Tuğçe Çetin ise bunu reddetti. Tüm bu ifadeler ise tutanağa geçti.

Mahkemenin ardından avukatlar yaşananları ve tutanağı sosyal medyadan paylaştı. Büyük tepki çeken olay sonrası İstanbul Barosu’na bağlı avukatlar Kartal Adliyesi’ne akın etti.

Adalet Bakanı Gül'den sert tepki

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, kadın avukatın yaşadığı olaya sosyal medya hesabından sert tepki gösterdi.

Bakan Gül Twitter'dan yaptığı açıklamada, " Bugün İstanbul Anadolu Adliyesinde avukat meslektaşımızın kıyafet tercihi nedeniyle maruz kaldığı çok tatsız, talihsiz ve hukuksuz olayla ilgili olarak HSK soruşturma başlattı. En kısa sürede yasal gereğinin yapılması için sürecin takipçisiyim.

Hukuk sistemimiz, adalet dağıtırken de adalet ararken de hiç kimsenin kılık-kıyafet veya yaşam tarzı nedeniyle ayrımcılığa ve keyfi işleme maruz kalmasına izin veremez, göz yumamaz.

Mesleğinde 30 yıldan fazla bir süreyi geride bırakmış, artık geriden gelenlere iyi örnek olması gereken bir yargı mensubunun önündeki davayla değil de avukatın kılık kıyafetiyle meşgul olması hiçbir şartla kabul edilemez." dedi.

Duruşma salonunda  hakimle kadın avukatın etek boyu tartışması - Resim : 3

HSK Başkanı Yılmaz: Soruşturma izni verildi

Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) Başkanvekili Mehmet Yılmaz, "İstanbul İş Mahkemesi hakiminin, mini etekle duruşmaya gelen avukata tepki gösterdiğine" ilişkin haberlerin basında yer alması üzerine, resen harakete geçildiğini ve inceleme başlatıldığını belirtti.

İnceleme sonucu, İstanbul İş Mahkemesi hakimi hakkında soruşturma izni verildiğini aktaran Yılmaz, konunun takipçisi olacaklarını vurguladı.

Hakim görevden uzaklaştırıldı

HSK, duruşma sırasında avukatın etek boyu nedeniyle tepki gösteren hakim Mehmet Yoylu'yu tedbiren görevden uzaklaştırdı.

Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) Başkanvekili Mehmet Yılmaz, İstanbul Anadolu 2. İş Mahkemesi hakimi Mehmet Yoylu'nun duruşma sırasında avukatın etek boyu nedeniyle tepki göstermesine ilişkin, "Müfettiş arkadaş raporunu hazırlayacak. Son raporunu hazırlayacak ve HSK'ye sunacak. Son rapor gereğince gerekli disiplin cezalarını ne gerekiyorsa son rapora göre kurul tartışıp kararını verecek." dedi.

TBB: Hakim yetkisini kötüye kullandı

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanlığınca, İstanbul Anadolu Adliyesi İş Mahkemesinde duruşmada, bir kadın avukatın etek boyuna tepki gösteren hakimin, yargılama yaptığı işi bırakıp, avukatı kılığı kıyafeti yüzünden yargılamaya kalkıştığı, hatta fotoğrafını çekmeye teşebbüs ettiği belirtilerek, konunun sonuna kadar takip edileceği bildirildi.

TBB'den yapılan açıklamada, İstanbul Anadolu Adliyesi İş Mahkemesinde üzücü bir olay yaşandığı, mahkeme hakiminin, bir kadın avukatın kıyafetine karıştığı, yetkisini kötüye kullandığı ve mahkemesini küçük düşürdüğü dile getirildi.

Açıklamada, "Hakim, aynı zamanda meslektaşımızı bu şekilde baskı altına almış ve taciz etmiştir. Yargılama yaptığı işi bırakıp, meslektaşımızı kılığı kıyafeti yüzünden yargılamaya kalkışmıştır. Hatta fotoğrafını çekmeye teşebbüs etmiştir." ifadesi kullanıldı.

 Hakim daha önce de bir avukatı darbetmiş

Bu hakimin daha önce Balıkesir'de bir avukata kürsüden hakarette bulunup onu darbettiği anımsatılan TBB açıklamasında, "Sorunludur. Bugün yaşanan olay, bu kişinin hakimlik görevine o olaydan sonra devam ettirilmiş olmasının sonucudur." değerlendirmesinde bulunuldu.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu tarafından derhal Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) ile konunun görüşüldüğü, HSK tarafından hakim hakkında soruşturma açıldığı, bu olayın sonuna kadar takip edileceği kaydedildi.