Kartal Belediyesi görevlileri hakkında soruşturma

Kartal’da 21 kişinin hayatını kaybettiği, 14 kişinin yaralandığı Yeşilyurt Apartmanı’nın çökmesiyle ilgili Kartal Belediyesi görevlileri hakkında soruşturma başlatıldı.

Kartal Belediyesi görevlileri hakkında soruşturma

İstanbul Kartal’da 6 Şubat günü büyük bir gürültüile çöken Yeşilyurt apartmanında 21 kişi hayatını kaybetti, 17 kişi ise yaralandı. Olayın ardından ihmaller ise tek tek gözler önüne serildi.

Bilirkişi raporuna göre,, projede 7 kat olarak hesaplanan taşıyıcı sisteme, kaçak olarak 2 kat ilave edildi. Her katın 41 metrekare büyütüldüğü belirlendi.  İnşaatta kullanılan beton kalitesi de Türk standartları enstitüsü kurallarına uygun değildi. Betonun içinde deniz kumu kullanıldığı tespit edildi.

Binanın projesini oluşturan Suzan Çayır, inşaatın teknik uygulama sorumlusu Uğur Mısırlıoğlu ve inşaat teknikeri Arzu Keleş Baran hakkında dava açıldı.

Sanıklar yargılanırken savcılık başka bir soruşturma daha başlattı. 2001 yılında belediyenin müteahhite bir yazı gönderdiği belirlendi.

Yazıda, binanın temellerinin zayıf olduğu ve kaçak katların bulunduğu kaydedildi. Buna rağmen belediye herhangi bir işlem yapmadı. Savcılık, binanın yapımından yıkıldığı tarihe kadar belediyenin ilgili biriminde çalışanlarla ilgili soruşturma izni istedi.

Kaymakamlık ise sadece binanın yapım süresince görevde bulunan 16 çalışanla ilgili soruşturma izni verdi.

Ancak savcılık itiraz etti. “Bina tamamlandıktan sonra da belediyenin kontrol etme yükümlülüğü vardır” dedi. Kartal Belediyesi’nde İmar Müdürlüğü biriminde çalışan tüm sorumlular hakkında soruşturma izni verilmesi için itirazda bulundu.

Şimdi İstanbul Bölge İdare Mahkemesi’nin itiraza ilişkin kararı bekleniyor.