Kasım indirimlerine kanmayın! Uzmanlar uyardı! İnternet alışverişindeki o detay, tüketiciyi mağdur ediyor!

Yılın indirim ayı olarak bilinen Kasım ayının gelmesiyle birlikte özellikle internet alışverişleri de büyük oranda artış gösterdi. Siparişler artınca şikayetler de artmaya başladı. 350 binden fazla şikayet geldi. Yapılan siparişlerin büyük bir kısmı iptal ya da iade edildi.

Kasım indirimlerine kanmayın! Uzmanlar uyardı! İnternet alışverişindeki o detay, tüketiciyi mağdur ediyor!

Kasım indirimleriyle birlikte internet alışverişindeki sayı oldukça arttı. Durum böyle olunca pek durumu fırsat bilenler de, ayıplı ya da sahte mal satarak müşterileri mağdur etti. Son dönemdeki iade ve iptal oranları yükseldi.

Yüzbinlerce şikayet geldi

Kasım ayıyla birlikte indirim dönemi de geldi. İnternet alışverişi yapanlar, indirim döneminde alışverişlerini yaparken, e-ticaret şikayetlerinde artış yaşanmaya başladı. Şikayetlerin çoğu sipariş iptali ve iade süreciyle ilgili oldu. E-ticaret sektörüne ilişkin verileri paylaşan şikayet sitelerine 350 bini aşkın şikayet gelirken, yılın ilk 10 ayı içerisinde en çok şikayet edilen konulardan biri de sipariş iptali ve iadeler hakkında oldu. İndirim ve kampanya döneminde alışveriş trafiği bir yandan devam ederken, tüketiciler de yaşadıkları sorunlar için herhangi bir muhatap bulamadıklarında dolayı şikayette bulunuyorlar. Binlerce şikayetten sadece yüzde 16'sı çözüme kavuşurken geri kalan şikayetler ne yazık ki hala çözüm bekliyor. 

İnternet alışverişlerine karşı uyarıyorlar

Ekim ayında ciddi oranda artan internet alışverişlerindeki tüketici şikayetleri, kasım ayında indirimlerin gelmesiyle birlikte mağduriyetler arttı. Uzmanlar internet alışverişi konusunda vatandaşları uyardı. Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkanı Aydın Ağaoğlu bu konuya ilişkin "Açık adresi, unvanı, ticari sicil numarası yok ve fiyatı da çok ucuz ise oradan uzak dursunlar. Sahte ürünler geliyor. Çul çaput geliyor. O ürünleri göndermek yerine ya sahtesini gönderiyor ya da hiç göndermiyor” ifadelerini kullandı.

“Ne ürünüm geldi ne de param geldi"

Kasım ayında 350 binden fazla tüketici şikayetleri arasında en çok şikayet edilen konular iptal ve iadeler oldu. Bu konuda tüketicilerde; “Ne ürünüm geldi ne de param geldi. Hep tüketici mağdur oluyor. Tanımış markadan sipariş etmiştim. Kumaşında farklılık vardı. Sahte ürünler ve resimde gördüğünüz bir ürünün geldiği zaman aynı ürün olmaması. Kargoya verildi diyor, 2-3 gün geçiyor hala gelmiyor. Sonra iptal ediyorlar” ifadelerini kullandı.