Avrupa'nın en büyük altın Roma sikkesini buldular

Yaklaşık 1500 yıl önce barbar işgalcilerden saklandığı düşünülen zula, Alicante'de iki kayınbirader tarafından deniz tabanındaki çöpleri temizleyerek keşfedildi.

Avrupa'nın en büyük altın Roma sikkesini buldular

Amatör serbest dalgıçlar, İspanya kıyılarında tatildeyken Avrupa'nın en büyük altın Roma sikkelerinden birini buldular.

Alicante'de iki kayınbirader deniz tabanındaki çöpleri temizlerken 1500 yıl önce barbar işgalcilerden saklanıldığı düşünülen zulayı buldu.

Kayınbiraderler Luis Lens ve César Gimeno, Xàbia sahil kasabasının yedi metre derinliğinde bulduğu zula hakkında şunları söyledi;

10 centlik bir madeni paraya benzeyen bir şey bulduğumu sanıyordum küçük bir delikteydi. Sonra yakından baktım ve mücevher olabileceğini düşündüm iki saat kazmak için uğraştım.

4. yüzyılın sonları ve 5. yüzyılın başlarından beri denizin dibinde olmasına rağmen, 53 bozulmamış altın sikkeler, araştırmacıların yazıtları okumasını ve Roma imparatorlarını tanımlamasını sağlayan "mükemmel bir belge olarak" tanımlandı. 

Alicante Üniversitesi'nden Jaime Molina, "Bu, İspanya ve Avrupa'da bulunan en büyük Roma altın sikke setlerinden biridir. Batı Roma İmparatorluğu'nun çöküşünün son aşamasını anlamak için çok sayıda yeni bilgi sunabileceğinden, olağanüstü bir arkeolojik ve tarihi bulgudur."

Alicante Üniversitesi'nden uzmanlar Roma İmparatoru I. Valentinianus'u gösteren üç sikke, II. Valentinianus'u gösteren yedi sikke, I. Theodosius'un 15'i, Arcadio'nun bir diğer 17'si ve Honorius'un 10'unu gösteren sikke olduğunu tespit etti.