Kaz dağlarında 40 farklı şirket sırada bekliyor

Kaz dağlarını bir felaket bekliyor. 40 şirketin daha bölgede maden arama faaliyeti için sırada olduğu belirtiliyor. Üstelik iddiaya göre Kanadalı maden şirketi Alamos Gold bölgede çalışma yapmak için bekleyen küçük ölçekli şirketleri satın alıp tekelleşme gitmeyi planlıyor.

Kesilen onlarca ağaç. Tahrip edilen koskoca bir eko sistem. Ancak bu katliam onlar için yeterli olmadı. Bölgeye birbirinden farklı 40 maden arama şirketi de gözünü dikmiş durumda.

İDA Dayanışma Derneği Başkanı Ekrem Akgül, “40’ı geçti hatta. Hepsi altın değil ama bunlar içinde başka madenler de var. Biga yarım adası bu şekilde parsellenmiştir. Ruhsat ruhsat parsellenmiştir. Bu kadar işletme burayı çökertir.” diye konuştu.

Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay da, “Kaz dağları ve Biga yarım adası ruhsat ruhsat parsellenmiş durumda. Bunların 23’ü Çanakkale’de 17’si Balıkesir’de kalıyor. Bunların 30’u altın ve gümüş diğerleri de metalik madenler. Hepsi faaliyete geçerse Kaz dağlarından bahsetmemiz mümkün değil.” dedi.

Çevreciler ruhsat almanın çok kolay olduğunu söylüyor. 40 şirket sırada bekliyor. Ancak Kanadalı şirketin bölgede çok daha ciddi planları olduğu söyleniyor. 

Mutluay, “Şuanda biz Kaz dağlarındayız. Eko sistemin içindeyiz. Bunun dışında olan yerler için de ruhsat verdiler. Kanadalı şirketin Ceo’su da bu küçük şirketleri bünyemize katacağız diyor.” İddiasında bulundu.