Kazakistan liderinden Türkiye'ye tarihi ziyaret! Erdoğan'dan önemli mesajlar

Gelen son dakika haberine göre; Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev ile başbaşa görüşme gerçekleştirdi. Görüşme sonrası iki ülke arasında 15 yeni anlaşma imzalandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Tokayev ortak basın toplantısında konuşuyor...

Kazakistan liderinden Türkiye'ye tarihi ziyaret! Erdoğan'dan önemli mesajlar

İşte Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar:

Kazakistan bizim nasıl ata yurdumuzsa Türkiye de kardeşlerimizin ikinci evidir. Anadolu'yu bizlere vatan kılanlar, Hoca Ahmet Yesevi'nin ocağında pişen gönül erleridir. Bu sene diplomatik ilişkilerimizin 33. yıldönümünü idrak ediyoruz. Az önce imzaladığımız ortak bildiriyle işbirliğimizi, geliştirilmiş ortaklık stratejisine yükselttik. Türkiye olarak Kazakistan'ın istikrarına ve huzuruna büyük önem veriyoruz. Ocak ayında Kazakistan'da yaşanan elim olaylarda hayatını kaybedenlere başsağlığı, yaralananlara Allah'tan şifa diliyoruz. Kapsamlı reform programını destekliyoruz. Kazak kardeşlerimizin istikrarı, güvenliği huzuru için üzerimize düşenleri yapmakta olduğumuzun altını bir kez daha çiziyoruz. Biz bu dayanışmamızı sürdürerek geleceğe emin adımlarla yürüyeceğiz.

"Hedef 10 milyar dolar"

İşbirliğimizin daha da geliştirilmesi ve derinleştirilmesi imkanlarını değerlendirdik. Geçtiğimiz sene bir önceki seneye oranla yüzde 58 artarak 5,3 milyar doları açtı. 5 Milyar olarak belirlediğimiz hedefimizi geride bıraktık. Şimdi yeni belirlediğimiz hedef olarak 10 milyar dolar hedefine ulaşacağız. 

Ukrayna'daki durumun bölgesel etkilerini ele aldık. Krizin barışçıl yollarla çözüşmesi yönündeki görüşlerimizi dile getirdik.

"Erdoğan vizyon sahibi bir lider"

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, "Bizler bugün çok önemli konular üzerinde kapsamlı görüşmeler gerçekleştirdik" diyerek şunları söyledi:

Kardeşim Recep Tayyip Erdoğan'a kutsal Anadolu topraklarına resmi ziyaretinden dolayı teşekkür ediyorum. Cumhurbaşkanı Erdoğan bilge ve saygın bir siyasetçidir. Bu yüzden düşünceleri çok önemlidir. Türkiye Kazakistan'ın bağımsızlığını kabul eden ilk ülke Türkiye'dir. Bu yüzden Kazak halkı bunu hiçbir zaman unutmayacaktır. Yurt dışındaki ilk büyükelçiliğimiz Ankara'da açıldı. Bu çok önemlidir. Türkiye Kazakistan için çok önemli stratejik bir ortaktır. Türkiye her daim Kazakistan'a destek çıktığını biliyoruz. Bugün ikili görüşmeler sonucu önemli anlaşmalar sağladık. Birçok alanlardaki işbirliğini daha da pekiştirmeye olanak sağlayacaktır. Bizler, Türk-Kazak işbirliğini yeni düzeye taşımak için geliştirilmiş stratejik işbirliğini kabul ettik. Bu kardeşliğimizi pekiştirerek etkileşimimizi geliştirecek önemli bir adımdır.

"Ortak projeler 150'ye ulaşmıştır" 

Türkiye, Kazakistan'ın dış ticaret sıralamasında ilk 5'te yer almaktadır. Bugün ticaret hacmi 5 milyar dolara ulaşmıştır. Bunu 10 milyar dolara ulaştırmayı hedefliyoruz. İki ülke arasında ortak proje 150'ye ulaşmıştır. Toplam değeri 5.5 milyar dolardır.

Kazakistan liderinden Türkiye'ye tarihi ziyaret! Erdoğan'dan önemli mesajlar - Resim : 1