Kazara son yılların en büyük bilimsel keşfi yapıldı!

Bilim insanları kazara plütonyumun "kararlı" bir formunu buldu. Kararsızlığı nedeniyle bir yerden bir yere taşınması çok tehlikeli olan plütonyum artık kontrol altında tutulabilecek.

Kazara son yılların en büyük bilimsel keşfi yapıldı!

Plütonyumun en önemli özelliği kararsızlığı. Bu nedenle bu inanılmaz enerji kaynağının taşınması büyük problemler yaratıyordu.

Çevreyi kullanılamaz hale getirebilecek bir felakete yol açabilecek güce sahip olan plütonyumun bazı izotopları milyonlarca yıl kalıcı olabiliyor.

Suya karışması durumunda önü alınamaz bir felakete yol açabilecek olan plütonyum bu nedenle nakliyesi, kullanımı, depolanması ve elden çıkarılması ciddi tehditler yaratan bir madde.

Kazara son yılların en büyük bilimsel keşfi yapıldı! - Resim : 1

İstikrarlı bir formda

Almanya'da Helmholtz Zentrum Dresden-Rossendorf'taki bilim insanları kazara da olsa yeni ve istikrarlı bir plütonyum türü keşfettiklerini açıkladı.

Yeni plütonyum türünün en önemli özelliği suda çözenmemesi. Plütonyumu dioksite çevirmeye çalışan bilim insanları bu sırada maddenin sağlam ve kararlı bir forma dönüştüğünü fark etti.

Bilim insanları bir hata olduğunu düşündü. Yine de olayın üzerine gittile ve bir doğrumlama yaptılar. Rossendorf Beamline'da yapılan doğrulama testi keşfi onayladı.

Araştırmacılar maddenin üç ay sonra bile bu formdayken sabit kaldığını doğruladı.

Peki bu ne işe yarayacak? Henüz keşfin nasıl bir fayda getireceği bilinmiyor. Ancak özellikle nükleer atıkların yarattığı tehlikenin önüne geçilebilmesi için faydalı sonuçlar getirmesi bekleniyor. Bilim insanları şimdi bu formu insanlığa faydalı bir şekilde kullanmak için çalışacak.