Kedinizin sizi sevip sevmediğini nasıl anlarsınız?

Köpek sahipleri, köpeklerin insanların dostu olarak bahsederken, kedi sahipleri bazen kedilerinin gerçekten onları sevip sevmediğini merak etmiştir. Ancak araştırmalar, kedilerin soğuk varlıklar olarak sahip oldukları bakış açısının haksız olduğunu gösteriyor.

Kedinizin sizi sevip sevmediğini nasıl anlarsınız?

Evcil kediler, evrimsel atalarından dolayı doğaları gereği köpeklerden daha bağımsız hatta biraz da soğuk canlılar. Kedilerin vahşi ataları, köpeklerin ataları gibi sürü halinde sosyal olarak yaşamıyordu. Ancak evcilleşme döneminde, kediler hem diğer kedilerle hem de insanlarla sosyal ilişkiler kurma yeteneğini geliştirdiler.

Kedinizin sizi sevip sevmediğini nasıl anlarsınız? - Resim : 1

Genel olarak kediler, köpekler gibi güvende hissetmek için insanlardan destek aramasa dahi, birçoğu insan dostlarına karşı sevgilerini çeşitli şekillerde gösteriyor. Kedilerin insanlara bağlılıkları büyük oranda yavruyken insanlarla nasıl bir ilişki kurduklarına bağlı oluyor. Ayrıca kediler, insanlara da aynı kedi arkadaşlarına davrandıkları şekilde davranıyorlar. Bu yüzden davranışlarını inceleyerek ne kadar bağlı olduklarını tahmin edebiliyoruz.

Kedinizin sizi sevip sevmediğini nasıl anlarsınız? - Resim : 2

Temas kurma çabası

Kedilerin yanlarında, kafalarında ve kulaklarının çevresinde koku bezleri bulunuyor ve tanıdık ve rahatlatıcı buldukları insanlar ve cisimlere genellikle kafalarını sürterek kokularını bırakıyorlar. Başka bir deyişle, kedinizin bacağınıza kafa atması veya sürünmesi, sizi bir arkadaş olarak tanımladığına işaret ediyor ve büyük bir övgü olarak algılanabilir.

Kedinizin sizi sevip sevmediğini nasıl anlarsınız? - Resim : 3

Kediniz sizi nasıl karşılıyor?

Kedinizin sizi sevdiğinin en belirgin işaretlerinden biri sizi karşılama şeklidir. Kediler, sosyal çevrelerindeki diğer üyeleri karşıladıklarında arkadaşlığı göstermek ve yaklaşma isteğini belirtmek için çeşitli sinyaller kullanır.

Kedinizin sizi sevip sevmediğini nasıl anlarsınız? - Resim : 4

Örneğin havaya dikilmiş olan bir kuyruk; arkadaşça bir niyeti gösterebilir ve el sallamanın kedi karşılığı olarak yorumlanabilir. Bazı kediler de sevdikleri birini karşılamak veya oyun oynama isteklerini göstermek için soru işaretine benzer bir kuyruk şekli kullanabilir.

Bir diğer kuyruk mesajı

Kediler, kendi aralarında dostluklarını göstermek için bazen kuyruklarını birbirine dolayabilir ve bunun insanlarla uygulanan karşılığı da kuyruğunu bacağınıza sarmasıdır.

Kedinizin sizi sevip sevmediğini nasıl anlarsınız? - Resim : 5

Kedinizin sırt üstü yatarak karnını size açık bırakması da size tamamen güvendiği anlamına geliyor. Ancak, uyarmakta fayda var diye düşünüyoruz kediler çoğunlukla kafa ve boyun çevresinde sevmenizi tercih ediyor ve karınlarını size açık bırakmaları, karınlarını sevmenizi istedikleri anlamına gelmiyor. Hatta böyle bir çabaya başlamanız, kedinin hızlı bir şekilde çekilmesine hatta pati atmasına, tırmalamasına sebep olabilir.

Kediniz size nasıl bakıyor?

Kedinizin sizi bir dost olarak gördüğünün başka bir işareti de size bakma şeklidir. Kediler, tanımadıkları bir insanı veya kediyi gördüklerinde, çoğu zaman gözlerini neredeyse hiç kırpmadan bakarlar. Ancak iyi bir ilişkiye sahip oldukları canlılara karşı gözlerini yavaş bir şekilde kırpma eğilimleri daha fazladır.

Kedinizin sizi sevip sevmediğini nasıl anlarsınız? - Resim : 6

Kedi sahipleri, muhtemelen kedilerin kendi kişisel alanlarında ne kadar koruyucu olduğunu ve çoğunlukla istemedikleri kişilerin hatta cansız cisimlerin bu alana girmelerinin istemediğini biliyordur. Eğer bir kedi ona yaklaşmanıza izin veriyorsa, bu yakın bir bağ olduğuna işaret edebilir. Kucağınıza yatması veya kucağınızda uyuklaması ise çok derin bir güvenin işaretidir. Kediler, sadece samimi bir ilişkileri olduğunda birbirlerini yalar yani temizler. Bu yüzden  dikenli dilleri bize pek rahatlatıcı gelmese de, elinizi veya yüzünüzü yalamaları bir sevgi göstergesidir.