Kediler, 'İstilacı yabancı tür' olarak tanımlandı! ‘Evcil kediler, yerel vahşi yaşam için bir tehdit’

Evimizin neşe kaynağı kediler ile ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Polonya Bilimler Akademisi'ndeki (PAN) Doğa Koruma Enstitüsü kedileri 'İstilacı yabancı tür' olarak tanımladı. Konuyla ilgil, "Evcil kediler, yerel vahşi yaşam için bir tehdit" savunusu yapıldı.

Kediler, 'İstilacı yabancı tür' olarak tanımlandı! ‘Evcil kediler, yerel vahşi yaşam için bir tehdit’

Polonya Bilimler Akademisi'ndeki (PAN) Doğa Koruma Enstitüsü, kediler için hayvanseverler tarafından oldukça eleştirilecek bir karar aldı. Alınan karara göre; yerli olmayan türler veri tabanına 1786 türle birlikte kediler de eklendi ve kediler "istilacı yabancı türler" olarak nitelendirdi.

Enstitünün internet sitesinde yer alan yazıda; "Felis Catus" olarak adlandırılan kedilerin, muhtemelen yaklaşık 10 bin yıl önce Orta Doğu'daki büyük uygarlıkların beşiğinde evcilleştirildiği ve bu türlerin bilimsel bir bakış açısıyla Avrupa'ya yabancı hale geldiği' ifadeleri yer aldı.

Kediler, 'İstilacı yabancı tür' olarak tanımlandı! ‘Evcil kediler, yerel vahşi yaşam için bir tehdit’ - Resim : 1

‘Evcil kediler, yerel vahşi yaşam için bir tehdit’

Evcil kedilerin 'istilacı tür' kategorisine alınmasının, avladıkları ve öldürdükleri kuş ve memeli hayvan sayısından kaynaklandığı öğrenildi. Bir araştırmaya göre Polonya’daki kediler her yıl 583,4 milyon memeli canlıyı ve 135,7 milyon kuşu öldürüp yiyorlar.

Karara birçok kişi sosyal medyada tepki gösterirken, The Happy Cat isimli kitabın yazarı Dorota Suminska, biyo-çeşitliliğin azalmasında etkili olan çevre kirliliği gibi diğer sebeplere dikkat çekerek, "İnsan istilacı olmayan yabancı türler listesinde mi diye bir sormak lazım?" ifadesini kullandı.