Kediniz bir suçun delili olabilir!

Yapılan bir araştırma sonucu kedilerin insan DNA'sını oldukça iyi durumda üzerinde taşıyabildiği ortaya koyuldu. Bir suç işlendiğinde olay yerinin yakınında olan ev kedilerinin delil olarak kullanılabileceği belirtildi.

Kediniz bir suçun delili olabilir!

Cana yakın sevimli dostlarımız zaman zaman sosyal medyada komik görüntüleriyle karşımıza çıksa da bugünlerde bir araştırma sonucu bambaşka bir konuyla gündeme geldi. Forensic Science International’da yayımlanan yeni araştırma, kedilerin suç mahallinde bir ‘delil’ olabileceğini duyurdu.

Yeni yayımlanan araştırmaya göre Bilim insanları, kedi kürkünün yakın çevredeki kişilere ait DNA'yı tutabileceğini tespit etti. Dahası, kürkten alınan örnekler polis soruşturmalarında kullanılabilecek kadar DNA içeriyor.

Avusturalyalı bilim insanları tarafından yürütülen çalışmada evcil hayvanların DNA transferinde nasıl bir rol oynayabileceğine dair araştırılan ilk çalışma oldu. Araştırma esnasında kedilerden biri ilginç bir durumu ortaya koydu. İki kedi ve iki ev sahibinin bulunduğu bir ortamdaki bir kedide bilinmeyen ve üçüncü bir kişiye ait bir kişinin DNA’sına rastlandı.

Kediniz bir suçun delili olabilir! - Resim : 1

Alınan örneklerin yüzde 80'inde saptanabilir DNA örnekleri tespit edildi

Independent Türkçe’nin haberine göre Kedilerden alınan örneklerin yüzde 80'inde saptanabilir DNA örnekleri bulundu. Bilinmeyen insan DNA’larının rastlandığı kedi sayısının 6 olduğu saptandı. Evcil hayvan sahiplerinin hiçbiri, çalışmadan iki gün öncesine kadar evlerine yabancı bir kişiyi almamışlardı. Bunun olası nedenlerinden birisi ise eve daha önce ziyarete gelen bir misafirin DNA’sının halen kedinin üzerinde bulunması olarak paylaşıldı.

Flinders Üniversitesi'nden adli bilimci Heidi Monkman ise şu ifadeleri kullandı; "Olay yeri incelemelerinde insan DNA'sının toplanması çok önemli. Ancak kedi ve köpek gibi evcil hayvanların insanın DNA aktarımıyla ilgisine dair yeterli veri yok. Bu refakatçi hayvanlar, ev sakinlerinin veya olay yerine yakın zamanda gelen ziyaretçilerin varlığını ve faaliyetlerini değerlendirmede epey rol oynayabilir".