Kılıçdaroğlu'nun "istihdam fazlası personel" iddiasına TRT'den yanıt geldi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TRT'nin "istihdam fazlası personel" gerekçesiyle bazı personeli uzaklaştırdığını, Anadolu Ajansı üzerinden daha fazla sayıda personel alındığını iddia etti. TRT, iddialarla ilgili açıklama yaptı

Kılıçdaroğlu'nun "istihdam fazlası personel" iddiasına TRT'den yanıt geldi

Partisinin Meclis Grubu toplantısında konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TRT'nin yayın ve personel politikasıyla ilgili eleştirilerde bulundu.

TRT'nin CHP ile ilgili haberlere yer vermediğini söyleyen Kılıçdaroğlu şunları söyledi: 

"15 Temmuz'dan sonra 16 veya 17 şu anda tarihi net hatırlamıyorum. Yaşadığımız o büyük olaydan sonra, demokrasimiz açısından son derece ciddi bir tehlike olan darbe girişiminden sonra, Türkiye'nin geleceği ve demokrasimizin geleceği için, demokratik parlamenter sistemin geleceği için Saray'da bir toplantı yapılmıştı ve ben o toplantıya katılmıştım. Bana düşüncelerim sorulduğunda şunu söylemiştim. Yargı bağımsızlığını sağlamak zorundayız. Devlette liyakatı sağlamak zorundayız. Devletin kurumları yansız olmak zorundadır. Onlar bir partinin memuru değil, devletin memurudur demiştim. Bir siyasi parti onlara aylık ödemiyor, onlara aylık ödeyen 80 milyon vatandaşın ödediği vergilerdir demiştim. Ve şu soruyu sormuştum. TRT ne durumda biliyor musunuz? dedim. "Herkese eşit mesafede olması lazım" dediler. Hiç olmadı dedim. 15 Temmuzdan sonra bizi TRT'ye davet ettiniz. 15 Temmuz darbe girişimi olmasaydı belki yine hiç TRT'ye davet etmeyeceklerdi. Davet ettiler ve bizimle röportaj yaptılar. Erdoğan "bu olmaz, yanlış yapmışlar" dedi. 15 Temmuz geçti, 20 Temmuz'da sivil darbe oldu, TRT yeniden eski TRT'ye döndü. Bir gün bile doğru dürüst CHP'nin haberleri verilmiş değildir. Bir gün bile bir CHP'li davet edilmiş, yayında konuşulmuş değildir. Böyle bir TRT ile karşı karşıyayız. Siyasal iktidarın kendi militanı haline getirdiği bir TRT gerçeği ile karşı karşıyayız."

İstihdam fazlası personel

HABERSEN'in TRT'de örgütlendiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, "TRT halkındır, halkın kalmalı, onun için mücadele ediyoruz. İhtiyaç fazlası personel var diyorlar. İstihdam fazlası personel. Bunları Devlet Personel Dairesi'ne gönderelim, dağıtsın diğer kamu kurumlarına. 169 kişinin bu şekilde TRT'den uzaklaştırılması hedefleniyor. Bir taraftan diyorlar ki istihdam fazlası personel var, diğer taraftan Anadolu Ajansı aracılığıyla TRT'ye 280 kişi alıyorlar. Nasıl oluyor da ihtiyaç fazlası personel oluyor? Gönderdiğinden daha fazlasını alıyorsun."

Ödüllü ses ve saz sanatçılarının, muhabirlerin, kameramanların, prodüktörlerin, müfettişlerin, spikerlerin gönderildiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, "Mesela ses sanatçısını nereye göndereceksin. Tarım Bakanlığına. Ne yapacak Tarım Bakanlığında, Bakan müzik mi dinleyecek? dedi.

TRT'nin bu girişimini "akıldan ve mantıktan yoksun" sözleriyle değerlendiren CHP Lideri, liyakata bakmadan bu kişilerin sürüldüğünü söyleyerek, "Bir insanın ekmeğiyle oynamak, aşıyla oynamak.Gerçekten üzülüyorum." dedi.

TRT'den yanıt geldi: Gerçeği yansıtmıyor

TRT'den istihdam fazlası personel (İFP) iddialarına ilişkin yapılan bilgilendirmede, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun partisinin grup toplantısında ifade ettiği iddiaların gerçeği yansıtmadığı bildirildi.

Açıklamada, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun bugün TRT Haber'de canlı yayınlanan partisinin grup toplantısında ifade ettiği iddiaların gerçeği yansıtmadığı, ilgili personelin hak kaybına uğramadığı, işlerinden edilmediği ve sürülmedikleri belirtildi.

Kamu kurumlarında çalışanların Devlet Personel Başkanlığı aracılığıyla ihtiyacı olan diğer kamu kurum ve kuruluşlarına nakledilmesi uygulaması olan İFP'nin, TRT'de 2018 Temmuz ayında çıkan emeklilik teşvikinden faydalanmayan çalışanlar arasından belirlendiği ifade edilen açıklamada, "Uzun ve titiz bir çalışmanın sonucunda İFP olarak belirlenen 169 kişi (26'sı kendi isteğiyle), atanacakları kurumlarda TRT'de iken almış oldukları maaş, ek gösterge, varsa ikramiye, zam ve tazminat haklarını aynı şekilde almaya devam edeceklerdir." bilgisine yer verildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Çıkış noktası kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanımı olan bu uygulamada, çalışanlar hiçbir hak kaybı olmaksızın sadece yer değiştirmiş olmaktadır. Devlet Personel Başkanlığı, İFP uygulamasına alınan kişileri, iddiaların aksine kişisel yetenekleri ve diğer devlet kurumlarının ihtiyaçlarını gözeterek görevlendirmektedir. Engelli, gazi, şehit-gazi yakını ve 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu gereği TRT'de çalışan kişiler (kendi isteği ile olanlar hariç) İFP olarak değerlendirilmedi. 1 Mayıs 1964'te kurulan Türkiye Radyo Televizyon Kurumu, 55 yıldır ülkemize hizmet etmektedir. Bugün TRT, dünyanın en büyük medya kuruluşları arasında yerini almıştır. Kamu yayıncılığı sorumluluğu ile hareket eden TRT, ülkemizin kültür, sanat ve eğitimine önemli destekler sağlarken, izlenme raporlarına göre Türkiye'de en çok izlenen kanalları bünyesinde bulundurmaktadır. Ayrıca farklı dillerde yaptığı uluslararası yayınlarıyla Türkiye'nin gücünü, sesini ve değerlerini tüm dünyaya yansıtmaktadır."

Açıklama, TRT Haber internet sitesi ve sosyal medya hesapları üzerinden yapıldı.