Kimse bilmiyor! Elektrik faturasında son fırsat!

EPDK'nın yayımladığı tebliğ ile tüketiciler elektrik faturalarını düşürebiliyor. Konut ve ticarethanelerde doğru tarife seçimi nasıl olmalı? İşte detaylar...

Kimse bilmiyor! Elektrik faturasında son fırsat!

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nca (EPDK) yayımlanan son kaynak tedarik tarifesi ile konut ve ticarethanelerde tüketicilerin tarifelerini doğru seçerek elektrik faturalarını düşürmeleri mümkün olabiliyor. Tarımsal sulama, sanayi, ticarethane abone gruplarında 1 Ocak 2021’den itibaren indirimli elektrik alabilmek için son tarih 5 Aralık olarak belirlendi.

Tebliğe göre, kuruluşlar ile ticarethanelerin, 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren, ikili anlaşma ile daha ucuza elektrik alabilmeleri için bu tarihe kadar bir tedarik şirketi ile anlaşarak sözleşme imzalamaları, değiştireceklerse enerji tedarik şirketlerini değiştirmeleri ya da sözleşmelerini yenilemeleri gerekiyor.

Sözleşme yapılacak

Hürriyet gazetesinden Emre Eser'in haberine göre, bu konuda girişim yapmayan kurumlar, elektriği eski tarifeden almaya devam edecek. Kuruluşlar bunu yapmazlarsa indirimden faydalanamayacak. Bu yolla ulusal tedarik tarifelerinden değil, ikili anlaşmalarla tedarik şirketlerinden daha uygun koşullarda enerji alabilirler. Ancak çok sayıda serbest tüketici bu uygulamanın farkında değil. Oysa yüksek faturalarla karşılaşan kurumlar bu yolla yüzde 30’a varan tasarruflarda bulunabilir.

Nelere dikkat edilmeli?

Yeni koşul ve avantajlarla enerji tedarik etmek isteyenler bilgiler veren, KOLEN Genel Müdürü Kaya Uğur Karayurt, kurum ve ticarethaneler açısından tedarik şirketi seçiminde dikkat edilmesi gereken noktaları özetledi.

Kalite mi ücret mi?

Tüketicilerin teklifleri mümkün olduğunca belli bir şablonda talep etmeleri, karşılaştırma yapmaları gerektiğini vurgulayan Karayurt sözlerine şöyle devam etti: Farklı tedarik modellerini iyice araştırarak önerileri dikkate almalılar. Fiyata duyarlı iseler başka, bütçe hassasiyetleri yüksek ise başka. Alacakları hizmetin kalitesi kritikse, sürekli destek ihtiyacı duyuluyorsa başka noktalara dikkat edilmeli. En ucuza ihtiyaçları varsa maliyet bazlı bir model olan PTF, YEKDEM bazlı fiyatlama yerinde olacaktır.

Değerlendirme aşamasına dikkat!

Elektrİk tedarik şirketleri tarafından kurumlara ve ticarethanelere vaat edilenler ile sözleşmenin örtüşüp, örtüşmediğine dikkat edilmesi gerektiği uyarısında bulunan Kaya Uğur Karayurt, “Avantajmış gibi görünen, anlaşılması ve takibi zor olan ön koşullar, kurumlar ve ticarethaneler tarafından iyi değerlendirilmeli. Yakın takip yapılıp yapılamayacağına, önerinin pratikte uygulanabilirliğine dikkat edilmeli. Sözleşmede avantajmış gibi görünüp, pratikte uygulanamadığı için dezavantaja dönüşebilecek maddelerden uzak durulmalı” dedi.