Dört bakanlık toplandı! Kira zamları için kritik toplantı

Dört bakanlığın yetkililerin bir araya geldiği ve son dönem artan kira fiyatlarının masaya yatırılmasının hedeflendiği toplantı gerçekleştirildi. Kira artışına sınır getirilmesi gündeme gelen toplantıda Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel'in önerileri dikkat çekti. İşte detaylar...

Dört bakanlık toplandı! Kira zamları için kritik toplantı

Başta büyükşehirler olmak üzere ev kiralarında yaşanan artışlar Çevre, Adalet, Maliye ve Ticaret bakanlığının katıldığı toplantıda masaya yatırıldı. Kiralara denetim gündeme geldi. Toplantıda Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, maliyet artışlarının frenlenmesi ve enflasyonla mücadele için üç maddelik öneride bulundu.

Şubattan itibaren yükseliş trendine giren ciroların nisanda dalgalı bir seyir izlediğini, tüketicinin fiyat artışı beklentisi ile ihtiyaçlarını öne çekmesi nedeniyle satışların genel olarak iyi gittiğini, ancak maliyetleri fiyata yansıtamayan markalar için marjın daraldığını vurgulayan Öncel, şunları söyledi:

Organize perakende için kira ve AVM’lerdeki genel giderler en önemli maliyet kalemlerinden birini oluşturuyor. Bazı AVM’lerde kiranın yüzde 20’sine varan oranlarda genel gider faturası kesiliyor. Cadde mağazalarının kiralarında yasal sınırın üzerinde keyfi artışlar başladı.

Hollanda modeli

Toplantıda Hollanda modeli de ön plana çıktı. Söz konusu modelde konutun büyüklüğü, bulunduğu yer, oda sayısı gibi kriterler gözetilerek kiralarda tavan fiyat belirleniyor, bu ücretin üzerine çıkılamıyor. 

Toplantıda, kira artışlarında enflasyon oranlarının aşılması halinde, denetlemelerle fiyatlara müdahale edilmesinin gündeme geldiği öğrenildi. Bu şekilde enflasyon oranını geçen kira artışlarında ceza uygulamanın değerlendirildiği toplantıda, özellikle büyükşehirlerdeki kira artışlarının belli kriterlere bağlanması konusunda da görüş alışverişinde bulunuldu. Kiralarla ilgili temasların önümüzdeki süreçte de devam etmesi bekleniyor.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre mayıs ayında kira artış oranı yüzde 34,46 olurken, başta İstanbul olmak üzere pek çok büyük kentte kiralara bu orandan daha yüksek zamlar geldi.