Kira düzenlemesi ev sahibi ve kiracıyı nasıl etkileyecek? Avukat Serkan Toper ayrıntıları açıkladı

TV100'de yayınlanan Erdoğan Aktaş ile Eşit Ağırlık programında avukat Serkan Toper, yeni kira düzenlemesinin ayrıntılarından bahsetti. Yeni kira düzenlemesinin ev sahibi ve kiracıyı nasıl etkileyeceğini açıklayan Toper, kritik bir ayrıntıyı izleyicilerin dikkatine sundu.

TV100'de yayınlanan Erdoğan Aktaş ile Eşit Ağırlık programına konuk olan Ceza Hukukçusu Prof. Dr. Ersan Şen, TÜRKAD Başkan Yardımcısı Avukat Cem Kaya, Avukat Serkan Toper ve Sözcü Gazetesi Yazarı Aytunç Erkin gündemi değerlendirdi. 

Kritik ayrıntıyı açıkladı: Bu tehditle gücü eline geçirip...

Avukat Toper, kirada sabit oranla ilgili "1+10 yıl bareminde mal sahibi kiracıya göre baya avantajlı. 5 yılın sonunda da kira tespit davası açabilir mal sahibi. Yüzde 25 sınırlama ile rakam biraz aşağı gelecektir ama yine bu tehditle gücü eline geçirip istediği rakama kiracıyı ikna edebilir" dedi.

Mal sahibi yüzde 25'in üzerinde bir artış elde edebilir mi?

Aktaş'ın "Şimdi bu yüzde 25 sınırı getirilmesiyle birlikte mal sahibi bu durumdan memnun olmadığı halde kira tespit davası açıp yine de yüzde 25'in üzerinde bir artış elde edebilir mi?" sorusuna avukat Toper "Edebilir. Hakim eski kanun maddesine göre TÜFE ve rayiç göz önüne alarak hakkaniyetli bir rakam belirlerdi. Şimdi 'TÜFE değil yüzde 25, rayiç arasında hakkaniyetli bir rakam belirler' diyecek." yanıtını verdi.