Kiralar neredeyse yarı yarıya düşecek! İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa: "İddia ediyorum...

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, son 1 yılda astronomik şekilde yükselişe geçen kiraların düşüş eğilimine girdiğini belirterek, “Kim demiş fiyatlar düşmez diye. İddia ediyorum, 10 bin TL'lik evler 6'ya 7'ye düşecek” dedi.

Kiralar neredeyse yarı yarıya düşecek! İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa: "İddia ediyorum...

Son 1 yılda, emlak piyasası görülmemiş bir tabloya sahne oldu. Kiralar astronomik şekilde artış sürecine girerken, İstanbul'da kiralık ve satılık evler için adeta uzun kuyruklar oluştu. Ev sahipleri 3-4 bin TL'lik kiraları, birden bire 10 binli rakamlara çıkardı. Yakın zamana kadar 1 milyona alıcı bulamayan evlerin fiyatı, 3-4 milyonlara çıktı.

Akşam Gazetesi'nden Şenay Büyükköşdere'ye konuşan İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı, konut piyasasındaki bu hareketli sürecin sonlarına yaklaşıldığını düşünüyor. Talebin azalması, kira ödemelerinde sorunların başlamasıyla fiyatlardaki yukarı yönlü ivmenin tersine dönmeye başladığını söyleyen Aşa, "Kiralarda düşüş eğilimi başladı. İddia ediyorum. 2023'te 10 bin TL'lik evler 6-7 bine düşecek" dedi.

Kiralar neredeyse yarı yarıya düşecek! İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa: "İddia ediyorum... - Resim : 2"NOKTA SEVİYESİNDE DE OLSA BU BAŞLANGIÇ"

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, geriye gidişin başladığını ifade ederek,  "Bu insanların 10 bin TL kira ödeyebilmesi için ayda en az 25-30 bin TL kazanıyor olması lazım. Bu kiraları kaç kişi ödeyebilir. Dolayısıyla insanlar artık mevcut evinden çıkmamak için elinden geleni yapıyor. Hatta 2-3 binlik kirayı, 5-6 bine çıkanlar bile mal sahibinin talebine 'tamam' diyor. Çünkü arasa, onu bile bulamayacak. Şu an için kiralar yüzde şu kadar düştü demek mümkün değil ama nokta seviyesinde de olsa bu bir başlangıç. Bu da geriye gidiş başlamış demektir." ifadeleri kullandı.

Kiraya 15-20 bin arası ödeyen vatandaşların zaten ev alabilecek güçte olduğunu vurgulayan İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa sözlerine şöyle devam etti:

"İnsanlar mecbur kaldıkları için o evleri tuttular, birkaç ay da düzenli ödeme yaptılar ama şimdi ödeyememe sorunları başladı. Ben bunu geçen yıldan söylemiştim; "Bunlar ödenebilecek meblağlar değil, ayda 15-20 bin TL ödeyecek adam zaten gidip ev alıyor, niye kirada kalsın. Bu iş böyle devam etmez. Yakında icralar, kavgalar başlayacak" demiştim. Maalesef o dönem geldi. Zamanında evsahiplerine aklıselim çağrısı yaptık, '3-5 ay sonra bu kiralar ödenemediğinde yine sıkıntıyı sen çekeceksin' dedik. Yüzde 100 zam yapmaya razı adama, 'İlle 10 bin yapacaksın' dediler. Böyle bir açgözlük ve fırsatçılık olmaz. Diğer tarafta hayatı boyunca çalışmış ve bir ev almış, sadece onan kirasıyla geçinen insanlar da var. Tabii onları ayırmak, kollamak lazım. Mesela bu insanlardan vergi alınmayabilir."

Kiralar neredeyse yarı yarıya düşecek! İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa: "İddia ediyorum... - Resim : 3İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa kendisine sorulan "Kiraya yüzde 25 artış limiti getirildi. Bu uygulanıyor mu?" sorusuna yanıt verdi:

"Maalesef uygulanmıyor. Bir şekilde yine yüzde 50-60 hatta yüzde 100'lük zamlar yapıldığını görüyoruz. Tabii hiç kimse yüzde 25 yapmıyor demek de yanlış olur ama kapıya dayanıp, saldıranları bile duyuyoruz. Bu artık ekonomik bir olay olmaktan çıktı, sosyal bir olay haline geldi. Önlem alınması gerekiyor."

"ACİLEN ARZIN ÇOĞALMASI GEREKİYOR"

Sosyal konut üretimi hakkında sinyal veren İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa,  "Şu anda mevcut konutlar yetmiyor. Ekonomide 'kıtlık faktörü' diye bir şey vardır. Arz azsa otomatikman fiyat yükselir. Acilen arzın çoğaltılması gerekiyor. Bunun için de bir inşaat hamlesi başlatıp, sosyal konut üretimi yapılmalı. Dünya bu sorunu sosyal konut banliyö hatlarıyla çözmüş. İlla herkes şehrin göbeğinde yaşayacak diye bir şey yok. Sayın Cumhurbaşkanı'nın açıkladığı 3'üncü pakette zaten bir inşaat hamlesi var. Bir de tersine göç, bu konuda çözüm olabilir." dedi.

Kiralar neredeyse yarı yarıya düşecek! İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa: "İddia ediyorum... - Resim : 4"İNSANLAR BU FİYATLARI GERÇEKÇİ BULMUYOR"

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, ev bulunduğunu ama ucuza ev bulunmadığını söylerken, "Fiyatlar düşmedi ama talepte azalma var. Talebin azalması da zamanla fiyatı gevşeyeceği anlamına geliyor. Adam satamayınca mecburen fiyat düşürecek. Ev bulamama durumu hâlâ devam ediyor ama aslında bu ev bulamamaktan değil, aradığın fiyata ev bulamamaktan kaynaklanıyor. İnsanlar bu fiyatarı gerçekçi bulmuyor ve bu talep düşüşü zaman içinde kendini fiyat düşüşü olarak gösterecektir. 2023 sonuna doğru fiyatlar gevşer." dedi.

AYNI SÜRECİ 2016 -2018'DE YAŞADIK

Nizamettin Aşa, "İnsanların kafasında 'kiralar bir noktaya geldi, artık düşmez' algısı var. Mesela 10 bin TL'ye çıkan bir kira rakamı bir daha asla geriye gelmez mi, 9 bine inmez mi?" sorusunun üzerine şöyle konuştu: 

"Kim diyor 10 binlik ev, 9'a düşmez. Nasıl düşmez, tabii ki düşer. 3 binden 10 bin TL'ye çıkan bir kira, bir daha tekrar 3 bin TL'ye inmez ama o ev 6-7 bin TL'ye iner. Biz bunu 2016 - 2018 arasında da yaşadık aslında. O dönem kiralar da yüzde 50 düştü, satılıklar da. Bakın şu anda 5-6 milyon istenen evler 2-3 sene evvel 800-900 bine alıcı bulamıyorlardı. İddia ediyorum ki bu sene sonunda satılıklarda da kiralıklarda da düşüş başlayacak. 2023'te 10 bin TL'lik evlerin 6-7 bine, en kötü 8 bine düştüğünü göreceğiz. Bu çok basit bir hesap, Türkiye'de kiracı profiline baktığınızda kimse 30-40 bin kazanmıyor."

Kiralar neredeyse yarı yarıya düşecek! İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa: "İddia ediyorum... - Resim : 5"YABANCI 'EMSAL' OLDU PİYASA YÜKSELDİ"

Kiralardaki artışın önemli bir sebebinin de yabancı talebi olduğunu söyleyen Nizamettin Aşa, şunları söyledi; "Yabancı talebi adet ve yüzde olarak değil ama emsal olarak yükseltti piyasayı. Özellikle Araplar geldiği zaman 2 aile, 3 aile olarak geldiler ve 3 bin liralık eve 7-8 bin TL teklif ettiler. Mal sahibi de kabul etti. Ve bu rakam sonra bir şekilde emsal kabul edildi. Yoksa yüzdesel olarak yabancıların tuttuğu evler, büyük bir yekün tutmuyor. Peki yabancı talebi aynı hızıyla devam ediyor mu? Biraz azaldığını gözlemliyoruz. Şu anda ilk sırada Araplar var. İkinci sırada İranlılar geliyor. Rus ve Ukraynalılar da paraya falan bakmadan ödüyorlar."