Kırık kemikleri hızla iyileştiren ilaç geliştirildi... Henüz test aşamasında

ABD Sağlık Bakanlığı (FDA) tarafından daha önce onaylanmış iki ilacın bir arada kullandığında kırık kemiklerin onarımını hızlandırdığı ortaya çıktı.

Kırık kemikleri hızla iyileştiren ilaç geliştirildi... Henüz test aşamasında

Elde edilen bilgiyere göre bu iki ilaç kemik hücretelerinden kök hücrelerin salınımını artırıyor ve kırık kemiklerin daha hızlı iyileşmesini sağlıyor.

New Atlas'ta yer alan makaleye göre şu ana kadar sadece hayvanlar üzerinde test edilen ilaç kombinasyonunun kaynak bulunması halinde insanlar üzerinde de test edilmesi bekleniyor.

Çalışmayı yürüten Sara Rankin, "İnsan vücudu her zaman kendini onarıyor. Bir kemik kırıldığında iyileşeceğini biliriz. Bunun için kemikteki kök hücrelerin aktive olması gerekiyor. Ancak kimi zaman kemiklerdeki hasar çok şiddetli olabiliyor ve vücut kendini onaramayabiliyor" diye konuştu.

Araştırmada daha önce Amerika Birleşik Devletleri Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmış iki ilaç kullanıldı.

İlaçlardan biri kök hücrelerin salınımı için uyarıcı etkisi olan Plerixafor diğerinin ismi ise belirtilmezken mesane kontrolünde yardımcı bir ilaç olduğu öğrenildi.

İnsanlar üzerinde yapılacak ilk testte önce bu ilaç kombinasyonunun kök hücre salınımını sağlayıp sağlamadığı öğrenilecek. Buradan olumlu sonuç alınırsa kırık kemiği bulunan hastalar üzerinde iyileştirici etkisi test edilecek.

Tüm bunlar olumlu sonuç verirse kemik kırıklarının tedavisi ardık çok daha kısa sürede ve ucuza yapılabilecek.